Ευρωκοινοβούλιο: Υψηλοί τόνοι για τη μετανάστευση
Μία ακόμη συζήτηση για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση έγινε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μία ακόμη συζήτηση για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση έγινε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ήταν μία συζήτηση διαφορετική από τις άλλες, καθώς τη σχετική πρωτοβουλία είχε η ξενοφοβική «Λέγκα του Βορρά» από την Ιταλία με πρώτο ομιλητή τον επικεφαλής του κόμματος Ματέο Σαλβίνι. Προφανής η πολιτική σκοπιμότητα ενόψει εκλογών στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2018 και με τη Λέγκα ενισχυμένη μετά τα δημοψηφίσματα περί αυτονομίας σε Λομβαρδία και Βένετο. Και όλα αυτά σε μία κρίσιμη συγκυρία, όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. «Η ουσία είναι ότι η μετανάστευση, όπως έχουμε πει εδώ και χρόνια ήρθε για να μείνει και να αυξάνεται» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Να σας ενημερώσω ότι ιδιαίτερα στη χώρα μας, την Ελλάδα, μόνο τον Οκτώβριο πέρασαν πάνω από 2000 άνθρωποι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά σημαίνει ότι πλέον, από ένα σημείο και μετά, είναι ανεξέλεγκτο το πεδίο».
Σημαίνει αυτό και ότι αναβιώνει το αποκαλούμενο «βαλκανικό δρομολόγιο» των προσφύγων μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, όπως συνέβαινε προ ετών; «Θα σας έλεγα ότι σίγουρα αναβιώνει το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν είναι το βαλκανικό δρομολόγιο ή αν είναι από άλλες οδούς. Γιατί οι διακινητές όπως ξέρετε, όταν υπάρχει ασφυκτικό έλεγχος επιλέγουν άλλες διαδρομές» δηλώνει η Ελίζα Βόζεμπεργκ.
«Πρόσκληση Μέρκελ» στους πρόσφυγες;
Η πρωτοβουλία της ιταλικής «Λέγκα του Βορρά» να προκαλέσει μία συζήτηση περί μετανάστευσης στην Ευρωβουλή παρακίνησε και άλλους εθνολαϊκιστές από όλη την Ευρώπη να συμμετάσχουν σε μία ζωηρή ανταλλαγή απόψεων. Πολλές οι επικρίσεις για την ανοχή που είχε επιδείξει η ΕΕ και ιδιαίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην προσέλευση μεταναστών. Συντηρητικοί ευρωβουλευτές από την Πολωνία υποστηρίζουν ότι η χώρα τους δεν θέλει άλλους πρόσφυγες, γιατί, όπως ισχυρίζονται, έχει ήδη αφομοιώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Αντίλογος από τον Γερμανό ευρωβουλευτή και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ: «Η κυρία Μέρκελ δεν τους προσκαλεί όλους, αλλά και δεν τους αφήνει και να πεθάνουν», επισημαίνει. «Όσο για την Πολωνία, έχει δεχθεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους μετανάστες από την Ουκρανία, κατά τον ίδιο τρόπο που και η Γερμανία έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους από την Πολωνία. Σας παρακαλώ να μην τα συμψηφίζουμε όλα αυτά…»
Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί πιο μετριοπαθής, ίσως λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ο επικεφαλής της ιταλικής «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι δήλωσε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αντιτίθεται μεν στην «παράνομη» μετανάστευση, αλλά δεν έχει αντίρρηση για τη «νόμιμη» προσέλευση μεταναστών. Σκωπτικό το σχόλιο από τον Φρανκ ΄Ενγκελ, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο:
«Εχουμε ακούσει και πιο δυσάρεστους λόγους από τον Σαλβίνι. Σήμερα τουλάχιστον είχε την καλoσύνη να μας πει ότι είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης. Ειναι μία πρόοδος για τη Λέγκα του Βορρά, το οποίο είναι κάπως καλύτερο από το να μισεί κανείς κάθε είδους μετανάστευση. Αν μη τι άλλο είπε ότι δέχεται την ύπαρξη γυναικών και παιδιών που έχει αποδειχθεί ότι τρέχουν να ξεφύγουν από την φτώχεια, τη δυστυχία, τον θάνατο, τον πόλεμο. Για τη Λέγκα αυτό είναι μία τεράστια πρόοδος…»
Ενισχύεται η «συμμαχία των απροθύμων»
Ένας ακόμη λόγος για την αυξημένη αυτοπεποίθηση των εθνολαϊκιστών ειναι το γεγονός ότι, μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, εμφανίζονται ενισχυμένοι οι «απρόθυμοι» να συναινέσουν σε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική και να υλοποιήσουν τη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι η συμφωνία συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ωστόσο πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να την εφαρμόσουν. Μάλιστα ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία Αντρέι Μπάμπις λέει ευθαρσώς ότι θα διευρύνει τη «συμμαχία των απροθύμων», εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Αυστρίας, της Κροατίας και άλλων κρατών-μελών. «Πώς μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ;» ρωτάμε την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.
«Όπως ξέρετε το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΕ, καθώς δεν έχει κυρωτικούς μηχανισμούς σε τέτοιες συμπεριφορές, είναι να ελαχιστοποιήσει την πρόσβαση των χωρών αυτών σε κονδύλια» επισημαίνει η ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Είναι μια τιμωρία που πονάει. Διότι όλοι έχουν ανάγκη τα κονδύλια για να τα αξιοποιούν προς όφελος των κρατών τους…»
Facebook Comments