Το γιαούρτι, προέρχεται από την τούρκικη λέξη yoğurt και είναι η τροφή σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Το παραδοσιακό γιαούρτι θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων, καθώς έχει μεγάλη θρεπτική αξία και δρα θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12. Μπορεί να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου, κατσίκας και βουβαλιού.

  1. Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, το οποίο ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνα παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν 3 άπαχα γιαούρτια την ημέρα έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος από άτομα που δεν κατανάλωναν γιαούρτι.
  2. Το φυσικά παχύρρευστο γιαούρτι είναι μια τεράστια πηγή πρωτεΐνης, με 10 γραμμάρια ανά μερίδα, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη μυών και σας βοηθά να έχετε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ασβέστιο βοηθά στην καλή υγεία των οστών.
  4. Εφοδιάζει τον εντερικό σωλήνα με ευεργετικά βακτηριακά στελέχη που καταστρέφονται λόγω της λήψης φαρμάκων-αντιβιοτικών.
  5. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα προβιοτικά που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.
  6. Τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια που περιέχει ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Τα βακτήρια του συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες.
  7. Είναι καλό και για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, καθώς κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%. Με αυτή τη μείωση το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα.
  8. Μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος και αυτό αποδίδεται σε κάποια αντιχοληστερινική ουσία που παράγεται από τα βακτήρια του γιαουρτιού.


Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι βγάζοντας την πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού αποφεύγετε τα λιπαρά, κάνετε λάθος. Στην πέτσα βρίσκονται όλα τα ωφέλιμα βακτήρια για τον οργανισμό.

Εάν δεν είστε λάτρης του παραδοσιακού γιαουρτιού με την πέτσα, συνδυάστε το με φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή το σιρόπι αγαύης ή προσθέστε φρέσκα φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για επιπλέον γεύση.

 

Facebook Comments