Το ευρώ παραμένει ευάλωτο τώρα που η πολυναμενόμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ για το tapering είναι πλέον παρελθόν. Αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Societe Generale.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, το ευρώ είναι ευάλωτo τώρα που το αναμενόμενο tapering του QE ανακοινώθηκε. Ο Mario Draghi σημείωσε στις παρατηρήσεις του ότι ο πληθωρισμός δεν δείχνει ακόμη πειστική ανοδική τάση. Η εστίαση της αγοράς από εδώ και στο εξής θα είναι στο εάν οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ πράγματι αυξάνονται, καθώς αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μια πιο επιθετική ΕΚΤ. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, παρά την πλάγια κίνηση του ευρώ εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν σημαντική πτώση τον long θέσεων στο ενιαίο νόμισμα.

“Εάν όμως υπάρχουν όλα τα κομμάτια του παζλ για μια βαθύτερη διόρθωση του ευρώ, η πιο μακροπρόθεσμη θεμελιώδης υπόθεση για ένα ισχυρότερο ευρώ ισχύει επίσης”, τονίζει η SocGen. Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι ισχυρή και οι πιθανότητες περαιτέρω ενίσχυσης το επόμενο έτος είναι υψηλές.

Η αποσύνδεση των σημερινών πραγματικών αποδόσεων του Bund και η δύναμη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα λειτουργήσει ως μαγνήτης που θα οδηγήσει το ευρώ πολύ υψηλότερα σύντομα. Επιπλέον, το ευρώ παραμένει υποτιμημένο σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες μετρήσεις αποτίμησης και η περιοχή απολαμβάνει συνεχιζόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Έτσι, η SocGen διατηρεί την bullish μεσοπρόθεσμη στάση της για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και αναμένει νέα υψηλά επίπεδα το 2018.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments