Η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Άμυνας την οποία δεν κατονόμασε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή – από το 2016 – ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς Tupolev Tu – 22M3, καθώς επίσης καταδιωκτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης, όπως και και υποβρυχίων, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ελικοπτεροφόρο πλοίο προβλέπεται να αναπτυχθεί εκεί το 2017. «Η ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη να επιχειρούν στο νότο υπήρχε πάντα, αλλά δεν είχε υπάρξει η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν εκεί», ανέφερε στο Ιnterfax ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ουκρανοί στρατιώτες και οι οικογένειές τους εγκαταλείπουν τη χερσόνησο της Κριμαίας, εγκαταλείποντας και τον οπλισμό τους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων περίπου οι μισοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία αυτομόλησαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην περιοχή και με το οποίο αποφασίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, η προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το δημοψήφισμα δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Η προσάρτηση πυροδότησε την πιο σοβαρή κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Facebook Comments