Ενάμιση εκατομμύριο νοικοκυριά στην Ισπανία ζούσαν το 2013 σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 900.000 το 2007, προτού η χώρα βυθιστεί στην οικονομική κρίση εξαιτίας της οποίας η ανεργία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, όπως ανακοίνωσε η καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας διπλασιάστηκε στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, φτάνοντας τα 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους από 2,8 εκατομμύρια στα μέσα του 2007, αναφέρει η οργάνωση σε μια νέα έκθεσή της για τη φτώχεια.

Η μείωση των μισθών, οι δημοσιονομικές περικοπές που μειώνουν τα κοινωνικά επιδόματα και η ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία, που αυτή τη στιγμή είναι στο 26,03%, εξηγούν αυτή την «άνευ προηγουμένου άνοδο» της φτώχειας στην Ισπανία, εξηγεί η Caritas.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η προοδευτική αύξηση των ανισοτήτων μακροπρόθεσμα να γίνει χρόνια», υπογραμμίζει στην έκθεσή της.

«Η Ισπανία, όπου υπήρχε ήδη πολύ μεγάλο επίπεδο ανισότητας πριν την κρίση, έχει γίνει μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα εισοδήματα είναι τα πιο ανισομερώς κατανεμημένα» , επισημαίνει η Caritas, υπογραμμίζοντας ότι μόνο στη Βουλγαρία και τη Λετονία παρατηρείται μεγαλύτερη ανισότητα στους μισθούς.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν διέθεταν κανένα εισόδημα έφτασε το 2013 τα 700.000 έναντι 300.000 το 2007, σε σύνολο πληθυσμού 47 εκατομμυρίων, καταλήγει η Caritas.

Facebook Comments