Ελαφρώς καλύτερα της προηγούμενης εκτίμησης αλλά οριακά χειρότερα των προβλέψεων είναι τα τελικά στοιχεία για τις επιδόσεις του αμερικανικού ΑΕΠ το δ τρίμηνο του 2013. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι μετά από ανάπτυξη 4,1% το γ τρίμηνο, η οικονομία «κατέβασε ταχύτητα» στο 3,2%.

Στη συνέχεια τα στοιχεία για το δ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν, περιορίζοντας την ανάπτυξη στο 2,4% και τώρα αναθεωρούνται εκ νέου, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 2,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 2,7%.

Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για τις επιδόσεις της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κυμάτων βαρυχειμωνιάς που παρέλυσαν την οικονομία επί εβδομάδες.

Προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη πιθανότατα θα υποχωρήσει κάτω από το 2% ή ακόμα και στο 1,5%, αλλά καθησυχάζουν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα επιστρέψει πάνω από το 3%.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αρνητικά είναι και τα νεότερα στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, με τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών να υποχωρούν τον Φεβρουάριο για όγδοοο συνεχόμενο μήνα, με 12μηνο ρυθμό μείωσης 10,2% (χειρότερη επίδοση της τριετίας), ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 9%.

Τους επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν, όμως, οι… θετικές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας: Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Νοέμβριο, περιορίζοντας τις ελπίδες για ταχεία επιδείνωση στην αγορά εργασίας, που θα αναγκάσει τη Fed να ξανασκεφτεί τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία αυτά οι δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν πτωτικά και πλέον οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται χαμηλότερα από το επίπεδο όπου βρίσκονταν στο τέλος του 2013.

Facebook Comments