100 ημέρες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας στις 9 Φεβρουαρίου 2018, οι εγκαταστάσεις είναι ήδη σχεδόν έτοιμες. Οι οικοδεσπότες υπόσχονται εύκολη πρόσβαση και σύντομες διαδρομές, πρωτοκλασάτες υποδομές και άψογη οργανωτική προετοιμασία και διεξαγωγή. Πάντως ο ενθουσιασμός των διοργανωτών δεν φαίνεται να έχει μεταδοθεί και στους Νοτιοκορεάτες. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχε εξαντληθεί μόλις το ένα τρίτο των συνολικά 1,17 εκατομμυρίων καρτών εισόδου.

Το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από το πρόσωπο της πρώην προέδρου Παρκ Γκέουν Χιέ και η όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της τελευταίας φαίνεται να απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες της περισσότερο από την επικείμενη αθλητική διοργάνωση.

Πάντως οι διοργανωτές των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, 30 χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς της Σεούλ, φιλοδοξούν οι αγώνες να συμβάλουν ώστε η Πιόνγκτσανγκ, στα βορειοανατολικά της χώρας, να εξελιχθεί σε Μέκκα των χειμερινών σπορ. Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πιστοποιούν εδώ και μήνες ότι οι διοργανωτές έχουν κάνει καλή δουλειά. Η ΔΟΕ ζήτησε από τους αρμόδιους να υποβάλουν συγκεκριμένα σχέδια για την μετέπειτα αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα πλάνα σε ό,τι αφορά το μέλλον τριών αθλητικών εγκαταστάσεων, ανάμεσά τους ενός γηπέδου χόκεϊ επί πάγου, είναι ακόμη ανοιχτά.

Η ΔΟΕ δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των αγώνων

Δεδομένων των διμερών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αναδείξει τη σημασία των Χειμερινών Ολυμπιακών ως παράγοντα που συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική χρονική συγκυρία κατά την οποία μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού Ντο Γιονγκ Χουάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι μετά τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές εκ μέρους της Βόρειας Κορέας ορισμένες χώρες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την ασφάλεια των αποστολών τους.

Πάντως η ΔΟΕ δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των συμμετεχόντων και των επισκεπτών στους αγώνες της Πιόνγκτσανγκ. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρός της Τόμας Μπαχ τόνισε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για εναλλακτικό τόπο διεξαγωγής αντί της Πιόνγκτσανγκ.

Παρά τις ισχνές πωλήσεις των εισιτηρίων πάντως η οργανωτική επιτροπή των αγώνων ελπίζει ότι με την κατάλληλη στρατηγική προώθησης θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα μέχρι την έναρξη της μεγάλης διοργάνωσης. Όπως είπε η Λι Γίχιε, εκπρόσωπος των διοργανωτών, «είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πωλήσεις θα τονωθούν. Είδαμε να συμβαίνει το ίδιο σε παλαιότερες μαζικές διοργανώσεις στη Ν. Κορέα, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002, όπου οι Nοτιοκορεάτες αγόραζαν ολοένα περισσότερα εισιτήρια όσο πλησίαζε η ημέρα έναρξης».

 

Facebook Comments