Χουλιαράκης: Συνειδητή επιλογή η υπερφορολόγηση κυρίως των ειλικρινών φορολογούμενων!
Συνειδητή επιλογή χαρακτήρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την υπερφορολόγηση κυρίως των ειλικρινών φορολογουμένων
Συνειδητή επιλογή χαρακτήρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την υπερφορολόγηση κυρίως των ειλικρινών φορολογουμένων
Συνειδητή επιλογή χαρακτήρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την υπερφορολόγηση κυρίως των ειλικρινών φορολογουμένων τονίζοντας ότι η επιλογή έγινε για ενισχυθούν τα πολύ φτωχά νοικοκυριά.
Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 απέκρουσε τις βολές που δέχθηκε για αιώνια λιτότητα λόγω της απόφασης η Ελλάδα να πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την πενταετία 2018 – 2022 τονίζοντας ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της αναπτυξιακής δυναμικής που θα έχει η οικονομία.
Στο θέμα ότι το υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς υπερφορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών ξάφνιασε λέγοντας: «Ηταν συνειδητή επιλογή μας να επιβαρύνουμε κυρίως τους έντιμους φορολογούμενους, όσους βρίσκονται στα μεσαία οικονομικά στρώματα. Το κάναμε για να μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά που ζούσαν με ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ».
Παραδέχθηκε ότι μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί να συνεχιστεί η φορολόγηση των πάντων σε τόσο υψηλό επίπεδο. Παρέπεμψε όμως τη λύση από το 2020 και μετά. Οπως είπε, με την επίτευξη υπερπλεονασμάτων μέχρι και το 2022 θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ για φοροαπαλλαγές.
Για το 2018
Ο κ. Χουλιαράκης διαβεβαίωσε ότι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 δεν θα έχει ούτε ένα νέο μέτρο: «Να είστε βέβαιοι ότι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού σε σχέση με το προσχέδιο δεν θα έχει ούτε ένα νέο μέτρο», είπε, διαψεύδοντας σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Τόνισε επίσης ότι με τον Προϋπολογισμό του 2018 επιτυγχάνεται και αναδιανομή μέσω των 320 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται από την ανασκόπηση των δαπανών των υπουργείων ώστε να διατεθούν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες σχολικά γεύματα και κοινωνική πρόνοια
Υπερπλεόνασμα
Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2017 επανέλαβε ότι θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ. «Από το αποτέλεσμα αυτό ένα ποσοστό της τάξης του 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ (δηλαδή 1,1 -1,3 δισ. ευρώ) θα μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα με κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια ως ανταπόδοση της πολύ μεγάλης προσπάθειας των Ελλήνων πολιτών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Σημείωσε όμως ότι το υπόλοιπο του υπερπλεονάσματος (περίπου 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ) θα μείνει για να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας για μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ.
Η… επόμενη μέρα
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι με το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ολοκληρώνεται ουσιαστικά -αλλά όχι και τυπικά- το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας καθώς θα απομείνουν πολύ λίγα μέτρα, μη δημοσιονομικά, για να εφαρμοστούν. Είπε ακόμη ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κρίσιμη καθώς θα την ακολουθήσει η διευκρίνιση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την ελάφρυνση του χρέους.
Στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 12 με 15 δισ. ευρώ που θα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους για ένα διάστημα από 16 έως και 18 μήνες ώστε η έξοδος στις αγορές να είναι ομαλή.
Τόνισε μάλιστα ότι δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τα χρήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν έναν κουμπαρά-ασπίδα απέναντι σε οποιαδήποτε επόμενη κρίση της Ε.Ε. ώστε η Ελλάδα να μην ξαναπεράσει αυτά που πέρασε από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Facebook Comments