Στην παραδοχή ότι η Βενεζουέλα αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει το συνεχώς αυξανόμενο εξωτερικό της χρέος προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι επιδιώκει μία αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA που έληγε την Πέμπτη. Προανήγγειλε μάλιστα την δημιουργία επιτροπής η οποία θα μελετήσει μία αναδιάρθρωση όλων των μελλοντικών πληρωμών”, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα κρατικά ταμεία έχουν απομείνει μόλις 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Διεθνή μέσα σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν σε αμερικανικές τράπεζες και εταιρίες να διαπραγματευτούν αναδιάρθρωση του χρέους και ως εκ τούτου το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σημειώνει ότι η πιο διαθέσιμη λύση για τον Μαδούρο θα ήταν μία μονομερής αθέτηση πληρωμών.

 

Facebook Comments