Του σκοπευτή

Πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του επιφανούς στελέχους της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα Νίκου Βακάλη. Αυτό δεν είναι είδηση…

Ούτε βεβαίως αποτελεί είδηση το ότι εκεί παρέστησαν πολλοί καραμανλικοί (ή και αυτοαποκαλούμενοι «καραμανλικοί»).

Όμως είδηση «βγήκε». Και προήλθε από ένα … «ενσταντανέ», ένα τετ-α-τετ ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που πριν από την εκδήλωση οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι είναι… δυο ξένοι στην ίδια πόλη. Πρόκειται για το τετ-α-τετ Βαγγέλη Μεϊμαράκη – Ανδρέα Παπαμιμίκου. Και η είδηση είναι μια «ατάκα» που έπιασαν οι κεραίες ωτακουστών!

Άλλωστε, όπως λένε οι πληροφορίες του real.gr, το τετ-α-τετ αυτό δεν ήταν το πρώτο (προφανώς δεν θα είναι και το τελευταίο), καθώς οι δυο άνδρες έχουν εδώ και καιρό αποκαταστήσει επικοινωνία, μετά τη θύελλα που πέρασε η πολιτική τους σχέση κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ του 2015-2106. Τότε, όσοι θυμούνται, είχαν ακουστεί… σημεία και τέρατα.

Από βήματος της εκδήλωσης ο Β. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα θέμα ανάμεσα στον ίδιο και τον πρώην γραμματέα του κόμματος. Όμως οι ωτακουστές λένε ότι στο τετ-α-τετ Μεϊμαράκη – Παπαμιμίκου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε ακόμη περισσότερο – κι εδώ είναι η είδηση – λέγοντας ότι «ο Αντρέας ήταν το εξιλαστήριο θύμα, ενώ έφταιγαν άλλοι»…

Πέρα από το αν και πως ελέχθη το πιο πάνω, η ουσία είναι ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που έχει αρχίσει δειλά να γίνεται σε κόλπους στελεχών της ΝΔ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο τότε γραμματέας χρεώθηκε περισσότερα λάθη απ όσα έκανε, είτε για να «κρυφτεί» τι πραγματικά συνέβη, είτε…προληπτικά διότι όπως έλεγαν, «ο μικρός έχει πάρει πολύ αέρα».

Έτσι κι αλλιώς η παρουσία Παπαμιμίκου ως γραμματέα της ΝΔ συνέπεσε και με ένα ταραχώδες διάστημα, όπως αυτό των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Η σύγκρουση

Εκείνο το διάστημα έγιναν πολλά. Δεν ήταν μόνο οι βαριές κουβέντες που ακούστηκαν ανάμεσα σε Μεϊμαράκη και Παπαμιμίκο, με αφορμή το φιάσκο με την εταιρεία που είχε αναλάβει την τεχνική υποδομή των εκλογών και η οποία ουδέποτε λειτούργησε. Βεβαίως, ποτέ δεν έμαθε η κοινή γνώμη τι πραγματικά έγινε: υπήρχε όντως πρόβλημα; Ήταν τεχνικό; Ήταν άλλης φύσεως; Ποιος και με ποια διαδικασία επέλεξε την εταιρεία; Ήταν απόφαση του κόμματος; Του γραμματέα Παπαμιμίκου; Της επιτροπής στην οποία όλοι οι υποψήφιοι είχαν εκπρόσωπο; Ερωτήσεις οι οποίες γέμισαν πολλές σελίδες και κάλυψαν πολλές ώρες μεταδόσεων και αναλύσεων εκείνο το διάστημα. Όμως ερωτήσεις στις οποίες δεν δόθηκαν απαντήσεις. Πλην όμως το «φιάσκο» το χρεώθηκε ο Α. Παπαμιμίκος εκείνη την περίοδο.

Κι από εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον τότε νεαρό γραμματέα της ΝΔ, στον οποίον αίφνης χρεώθηκαν αναδρομικά αστοχίες, λάθη και πολιτικές επιλογές παρελθόντων ετών…

Ετέθη επί τάπητος η βαριά ήττα της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι όμως ήταν ευρύτατα γνωστό ότι ούτε η επιλογή των υποψηφίων έγινε από τον τότε γραμματέα, αλλά ούτε και η στρατηγική για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Πλην όμως, επιλογή του Α. Παπαμιμίκου –και του επιτελείου του – ήταν το ευρύτερο σχέδιο για «αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς χρίσματα». Αυτό έδωσε τη δυνατότητα, οι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ υποψήφιοι να προσελκύσουν ψήφους και από άλλους χώρους.

Το αποτέλεσμα ήταν για πρώτη φορά η κεντροδεξιά να «κερδίσει» την πλειοψηφία σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως επίσης και στα κορυφαία όργανα ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ… Στον Α. Παπαμιμίκο χρεώθηκε, λίγο καιρό πριν φύγει από τη θέση του γραμματέα και άλλο ένα φιάσκο: των εκλογών στην ΟΝΝΕΔ!

Αναπάντητα ερωτήματα

Η πλήρης αλήθεια σε όλα αυτά θα φανεί μόνο όταν μιλήσει δημοσίως και «καθαρά» ο Α. Παπαμιμίκος. Και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τότε δεν είχε «διαβάσει» καλά τις ισορροπίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του κόμματος.

Πολλοί δε συνεργάτες και φίλοι του, του είχαν προτείνει να παραιτηθεί πολύ νωρίτερα. Ακόμη περισσότεροι «άσπονδοι» φίλοι αλλά και εχθροί δεν «έβλεπαν με καλό μάτι» τον νεαρό γραμματέα, ίσως διότι την πολιτική του δράση και τακτική την κάλυπτε αρκετές φορές το γεγονός ότι ήταν «δυσπρόσιτος» και «δύσκολος χαρακτήρας».

Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι εκείνο που ενοχλούσε είναι η διαδρομή του: από το γεγονός ότι εκλέχθηκε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ με καθολική ψηφοφορία μέχρι το ότι επελέγη για γραμματέας σε πολύ νεαρή ηλικία, κάτι «αδιανόητο» – τότε – για κεντροδεξιά παράταξη.

Θεωρώντας ότι φέρει το «βάρος» της υποχρέωσης για τομές, που συνεπάγεται το νεαρό της ηλικίας, ο τότε γενικός γραμματέας έκανε προτάσεις – που θεωρεί – ότι ενόχλησαν: θεσμοθέτηση τάσεων στο κόμμα, ηχηρό «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης, «ξεβόλεμα» κομματαρχών με μετεξέλιξη της ΝΔ σε σύγχρονο πολιτικό οργανισμό κ.α.

«Ο,τι λέω το εννοώ και την εμπλοκή μου με την πολιτική την αντιλαμβάνομαι ως διάθεση για προσφορά. Αν χρειαστεί δουλειά έχω», έλεγε ως γραμματέας.

Η… βίαιη απομάκρυνσή του από το γαλάζιο προσκήνιο ήταν η αφετηρία για να φανεί αν όντως εννοούσε αυτά που έλεγε. Σήμερα, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ασχολείται με το επάγγελμά του.

Έφτιαξε από το μηδέν τη δική του δικηγορική εταιρεία (“RHETOR”) στη Θεσσαλονίκη –αλλά και με γραφεία στην Αθήνα- η οποία ήδη συνεργάζεται με ισχυρές ιδιωτικές εταιρίες και διαθέτει ισχυρή παρουσία στους νομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Πηγή Realnews.gr
 

Facebook Comments