Εδώ και λίγο καιρό στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα μεσουρανούν οι εκλογές για τον νέο φορέα το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς την Δημοκρατική Συμπαράταξη μια πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜ.ΑΡ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα αποτελείται από πολλές συνιστώσες εκτός από τα δυο προαναφερθέντα κόμματα στο νέο φορέα συμμετέχουν η Ε.ΔΕ.Μ το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και το ποτάμι. Όμως πόσο νέος είναι αυτός ο φορέας; Υποψήφιοι για την ηγεσία δεν είναι νέα άφθαρτα εξολοκλήρου πρόσωπα. Είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Καμίνης, ο Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, ο Σταύρος Θεωδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πόντας, ο Γάτσιο και ο Τζιώτης.  Οι τέσσερεις τελευταίοι υποψήφιοι δεν έχουν να μας επιδείξουν κάτι για αυτό ας σταθούμε στους υπόλοιπους.

Φώφη Γεννηματά η κόρη του υπουργού του ΠΑ.ΣΟ.Κ  Γεωργίου Γεννηματά και ιδρυτή του Ε.Σ.Υ. Η κόρη του σήμερα είναι η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και  ηγέτης της ΔΗ.ΣΥ. μέχρι τις εσωτερικές εκλογές είναι κατά κάποιον τρόπο η εμπνευστής του νέου φορέα. Έχει κάνει σαφές το σχέδιό της από το συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι και δημοκοπικά είναι πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών. Μετά τις δυο τηλεοπτικές λογομαχίες η κυρία Γεννηματά κέρδισε τις εντυπώσεις. Όμως η κυρία Γεννηματά με το παρελθόν της στο ΠΑ.ΣΟ.Κ  μπορεί να μας πείσει ότι όντως μιλάμε για μια νέα παράταξη ή είναι μια απλή ένωση κομμάτων για την επιβίωση τους  στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας;

Γιάννης Καμίνης. Ο δήμαρχος αθηναίων σαν άλλος Απόστολος Τζιτζικώστας διεκδικεί την προεδρία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Ο κύριος Καμίνης ξεκίνησε δυνατά την προεκλογική περίοδο και είχε μια δυναμική προς τους ψηφοφόρους και ένα ρεύμα. Βασικό του όπλο είναι το έργο του σαν δήμαρχος. Μετά τα δυο debate ο κύριος Καμίνης έχει χάσει πολύ έδαφος στην κούρσα της προεδρίας.

Γιάννης Ραγκούσης. Ο Γιάννης Ραγκούσης ξαφνικά εμφανίστηκε ξανά στην πολιτική σκηνή του τόπου. Έχει διατελέσει υπουργός επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προτάσεις αλλά αντιπροσωπεύει αυτό που λέμε το παλιό ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι κατά κάποιον τρόπο ο αντικαταστάτης του Γιώργου Παπανδρέου που προτίμησε να μην κατέβει υποψήφιος.

Γιάννης Μανιάτης. Ο πρώην υπουργός ενέργειας είναι ένας αξιόλογος πολιτικός που έχει κάνει έργο ως υπουργός αλλά και ως βουλευτής Αργολίδος. Προέρχεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτός αλλά σε ότι έχει κάνει ως τώρα έχει πετύχει με μεγαλύτερη του επιτυχία την ελληνική ΑΟΖ. Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Μανιάτης δεν έχει και πολλές πιθανότητες να εκλεγεί.

Σταύρος Θεοδωράκης. Ο αρχηγός του Ποταμιού είναι μια ηχηρή υποψηφιότητα με μεγάλες πιθανότητες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Όμως ας είμαστε ρεαλιστές μπορεί ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης να ηγηθεί ενός νέου μεγάλου φορέα. Το κόμμα του πάντως δεν άντεξε για πολύ καιρό.

Νίκος Ανδρουλάκης. Η υποψηφιότητα έκπληξη. Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς αντιπροσωπεύει το νέο ρεύμα πολιτικών την νέα γενιά. Κανένας δεν περίμενε να θέσει υποψηφιότητα όμως το έκανε. Μέχρι στιγμής είναι τρίτος και φαίνεται να έχει ρεύμα και κόσμο πίσω του, όμως εδώ είναι ελληνική πολιτική και όχι ευρωβουλή δεν είναι εύκολα τα πράγματα για έναν νέο. Ο κύριος Ανδρουλάκης μπορεί να χάσει τώρα αλλά είναι σίγουρα το μέλλον της ΔΗ.ΣΥ.

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι δεν αναφέρομαι στους άλλους υποψηφίους καθώς δεν απασχολούν ιδιαίτερα. Η ΔΗ.ΣΥ. είναι ένα θετικό εγχείρημα όμως με τους υποψηφίους που έχει παραπέμπει σε παλιό ΠΑ.ΣΟ.Κ. πράγμα το οποίο θα φάνει στην εκλογή το νέο μπορεί να το φέρει ο κύριος Ανδρουλάκης αλλά και ο ικανότατος Μανιάτης. Μια εκλογή της κυρίας Γεννηματά  θα αφήσει τα ποσοστά της ΔΗ.ΣΥ. στο ίδιο νούμερο χωρίς καμία σημαντική μεταβολή. Σημαντικό ρόλο στις εσωτερικές εκλογές θα παίξει ο Γεώργιος Παπανδρέου που επηρεάζει ακόμη ένα ποσοστό ψηφοφόρων.

Facebook Comments