«Δώρα» Τσίπρα για ανάταξη κόμματος και… συντεχνιών
Με «δώρα» προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανατάξει το κλίμα
Με «δώρα» προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανατάξει το κλίμα
Με «δώρα» προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που συγκεντρώθηκε μέσω της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ανατάξει το πολιτικό κλίμα, αλλά και να διαμορφώσει το έδαφος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει αντοχές στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, είτε εντός του 2018 ή με την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα, το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί στο τέλος του έτους «θα είναι τουλάχιστον όσο με πέρυσι». Υπενθυμίζεται ότι το 2016 προς τους συνταξιούχους είχαν κατευθυνθεί 617 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κατευθυνθεί όλο το υπερπλεόνασμα στους ασθενέστερους, αλλά ένα μέρος του να διατεθεί, μέσω κάποιας μορφής «φοροέκπτωσης», προς τη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική πρόταση υπέβαλαν ορισμένα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, με τον κ. Τσίπρα να αφήνει το ενδεχόμενο αυτό ανοικτό. Εξάλλου, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να «οικειοποιηθεί» –μετά τις επενδύσεις– και αυτό το σκέλος της ατζέντας του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γίνει ορατή το τελευταίο διάστημα, καθώς ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το 2018 θα έχει διαμορφωθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξει μείωση της φορολογίας.
Ομως, το κοινωνικό μέρισμα είναι η κορυφή του παγόβουνου στις «διευθετήσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να συγκρατήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έστω στο χαμηλό επίπεδο που αναδεικνύουν όλες οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί:
• Εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και η χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους διοικητικούς υπαλλήλους των δήμων που εργάζονται κοντά σε χώρους μεταφοράς απορριμμάτων.
• Το προωθούμενο από τον υπουργό Παιδείας σχέδιο «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ, που η ΠΟΣΔΕΠ κατήγγειλε ως ψηφοθηρικό εγχείρημα.
• Η επιστροφή σε κατηγορίες συνταξιούχων των κρατήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.
• Το νομοσχέδιο για τα ταξί, που θεωρήθηκε εξυπηρέτηση προς τους συνδικαλιστές του κλάδου, περιλαμβανομένου του Θ. Λυμπερόπουλου.
• Η δρομολόγηση της μείωσης των προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και η δωρεάν μεταφορά ανέργων από τον ΟΑΣΘ.
Πάντως, η προσπάθεια ανάταξης του πολιτικού κλίματος μέσω της παροχής του κοινωνικού μερίσματος και «δώρων» προς διάφορες συντεχνίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει αποτέλεσμα. Εξάλλου και τα χρήματα που διατέθηκαν πέρυσι στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν επέδρασαν ουσιαστικά στους πολιτικούς συσχετισμούς. Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί ήδη ένα ισχυρό πλήγμα σε έναν από τους εκλογικούς πυλώνες στους οποίους επένδυε, δηλαδή τους συνταξιούχους, αφού έχει ήδη υπογράψει την περαιτέρω μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.
Επίσης, οριστικό φαίνεται ότι είναι το «διαζύγιο» με τα μεσαία εισοδήματα, λόγω της εκτόξευσης φόρων και εισφορών. Μάλιστα, το κλίμα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η «ομολογία» των κ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη ότι η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης καθώς καθυστέρησε η απόδοση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τέλος, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι πλήττεται στον τομέα της διαχείρισης της καθημερινότητας, με τελευταίο, αλλά απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την εικόνα χάους που επικρατεί εδώ και εβδομάδες με το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Ακραία πόλωση
Υπό το ανωτέρω πρίσμα, δεν είναι δυσεξήγητο ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να συγκρατήσει δυνάμεις διαμορφώνοντας ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης, όπως έπραξε προχθές στη Βουλή κατά τη συζήτηση ερώτησης, στην Ωρα του Πρωθυπουργού, για την ανομία, από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, τα κενά στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν πλέον και τα κορυφαία στελέχη. Οπως αναφέρεται, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες, ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ομαλά μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και δρομολογηθούν οι όροι για μια έστω «υβριδική» έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Γιατί είναι σαφές ότι η ρητορική του κ. Τσίπρα περί «καθαρής» εξόδου είναι μετέωρη, αφού η χώρα θα συνεχίσει να τελεί υπό την επιτήρηση των εταίρων, ενώ παράλληλα έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί επώδυνα μέτρα για τη διετία 2019-2020.
Facebook Comments