Από το καλοκαίρι και από την επίτευξη του 1,20 έναντι του δολαρίου, μετά από  ένα ράλι το οποίο ενίσχυσαν και οι γαλλικές εκλογές τον περασμένο Μάιο, το ευρώ έχει κατεβάσει ταχύτητα στο 1,16, ειδικά μετά και τις αρκετές πλέον αναφορές των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με τις ανησυχίες που δημιουργεί η ανατίμησή του.

Αυτό έδωσε… χώρο στο δολάριο το οποίο είχε χάσει σημαντικό έδαφος, να ανακάμψει, εν αναμονή τόσο της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ όσο και της περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, το ευρώ αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στο προσκήνιο και για αυτό συστήνουν αγορά στις πιθανές πτώσεις του επόμενου διαστήματος.

Όπως σημειώνει η BNP Paribas, ίσως είναι “πρόωρο” να κηρύξει κανείς το τέλος της ανάκαμψης του δολαρίου γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο το επόμενο διάστημα η εικόνα θα αλλάξει ριζικά,

Όπως επισημαίνει, ενώ οι πιθανότητες για ένα short squeeze του δολαρίου έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό, οι τοποθετήσεις στο νόμισμα δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα οι αγορές να χτίσουν long θέσεις αν η τιμή και η δυναμική των ειδήσεων παραμείνουν ευνοϊκές.

Ωστόσο, όπως τονίζει, παραμένει bearish στο δολάριο έναντι του ευρώ στο μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα και θα περιμένει μέχρι οι long θέσεις στο αμερικάνικο νόμισμα αρχίσουν να δείχνουν υπερβολικές και μέχρι να αποτιμηθεί πλήρως η πιθανότητα της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, πριν μπει σε νέες short θέσεις.

Από την πλευρά της η Credit Agricole εξετάζει τις τοποθετήσεις στο ευρώ και σημειώνει ότι οι τοποθετήσεις στο νόμισμα έχουν επιστρέψει σε ισορροπία και δεν υπάρχει κάποια υπερβολή. Όπως τονίζει, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για σημαντικό πτωτικό κίνδυνο στο νόμισμα και πως η πρόσφατη πτώση του ήταν περισσότερο μία διορθωτική κίνηση παρά μία αλλαγή της ανοδικής του τάσης.

Έτσι, η C.A συστήνει στους επενδυτές αγορά του ευρώ στις βουτιές και παραμένει long στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς και την ισοτιμία ευρώ/φράγκου, καθώς όπως τονίζει, τόσο το περιβάλλον ρίσκου όσο και οι ροές κεφαλαίων θα γίνουν πολύ πιο υποστηρικτικά για το ενιαίο νόμισμα στο επόμενο διάστημα.


Ελευθερία Κούρταλη

 

Facebook Comments