Ο Μπερλουσκόνι και πάλι ρυθμιστής – τα σενάρια μετά τις βουλευτικές εκλογές
Για την κεντροαριστερά του Ματτέο Ρέντσι, που δεν ξεπερνά το 20%, η ήττα είναι βαριά
Για την κεντροαριστερά του Ματτέο Ρέντσι, που δεν ξεπερνά το 20%, η ήττα είναι βαριά
Για την κεντροαριστερά του Ματτέο Ρέντσι, που δεν ξεπερνά το 20%, η ήττα είναι βαριά. Πρόκειται για τοπικές εκλογές αλλά με ευρύτερη σημασία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.
Οι προβλέψεις ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν. Η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την Λέγκα και την άκρα δεξιά έπεισε τους ψηφοφόρους της Σικελίας. Και τα Πέντε Αστέρια διατηρούν τον δυναμικό χαρακτήρα της αμφισβήτησης. Η κεντροαριστερά του Ματτέο Ρέντσι όμως θα πρέπει να λύσει σειρά προβλημάτων. Αυτό που επείγει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές είναι να καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες και με δυνάμεις της παραδοσιακής αριστεράς.
Τα σενάρια μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης
Η χθεσινή ψήφος τελικά δείχνει ότι ο «πρώην Καβαλιέρε», ο οποίος στα ογδόντα ένα του χρόνια αδυνάτισε δέκα κιλά, είναι και πάλι ο κύριος ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης. Αυτό, παρά τις δικαστικές του περιπέτειες, που ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν και θα τον υποχρεώσουν να αντιμετωπίσει νέες δικάσιμους με την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών που συμμετείχαν στα πάρτι και δείπνα γνωστά ως «μπούγκα-μπούγκα». Όσο για τον Μπέπε Γκρίλο, το κίνημά του χαίρει μεγάλης στήριξης αλλά βάσει του νέου εκλογικού νόμου για την ανανέωση της βουλής και της γερουσίας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνει στην αντιπολίτευση.
Πολλοί παρατηρητές συνεχίζουν πάντως να επιμένουν ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια συνεργασία του Μπερλουσκόνι και της Φόρτσα Ιτάλια με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Σε περίπτωση όμως που δεν εξασφαλίσουν την αναγκαία πλειοψηφία, δεν αποκλείεται και μια κυβέρνηση ευρύτερης συμμετοχής με μικρές κεντρώες δυνάμεις ή ακόμη και την Λέγκα, η οποία βέβαια προσπαθεί, στην φάση αυτή να προσεγγίσει και τα Πέντε Αστέρια, προσβλέποντας σε μια ενδεχόμενη συνεργασία, η οποία να βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αμφισβήτηση του σημερινού status quo στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Facebook Comments