Οι πανηγυρισμοί για τα υπερπλεονάσματα, για την υπεραπόδοση των στόχων, όχι απλά είναι άστοχοι αλλά είναι και ανόητοι. 

Εκεί που πάλευαν πριν περίπου έναν χρόνο οι κύριοι της κυβέρνησης να μην περάσει το σήμα των δανειστών για υψηλά πλεονάσματα για χρόνια, λέγοντας σε κάθε τόνο ότι είναι ανέφικτα, τελικά… απαντούν στους θεσμούς ότι «εμείς μπορούμε και να πιάσουμε τους στόχους αλλά και να τους υπερβούμε», προς ικανοποίηση του Σόιμπλε ο οποίος επέμενε στο 3,5% μεσοπρόθεσμα. 

Η ανοησία τους όμως αυτή δεν έχει όρια. Γιατί τα φουσκωμένα πλεονάσματα δεν προέρχονται από την ανάπτυξη, την ζήτηση και τις επενδύσεις.  Αλλά από τους φόρους. Η υπερφορολόγηση, που ήταν ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως φαίνεται εξυπηρετεί μόνο την ίδια την κυβέρνηση για να κοιτάζεται στον καθρέπτη και να αυτοχειροκροτείται. Έστω και αν τα έσοδα συνεχίζουν να χάνονται. Άλλωστε η εμμονή της Αριστεράς σε μια φοροκεντρική πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό  των εισοδημάτων είναι χρόνιο… χούι.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι υπερβάσεις στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων  θα φτάσουν την περίοδο 2016-2018 τα 7,4 δισ., πνίγοντας κι άλλο την οικονομία, ενώ παράλληλα τολμούν και κοροϊδεύουν την κοινωνία ότι θα μοιράσουν… 1 δισ. ευρώ  στα πιο αδύναμα, υποτίθεται, στρώματα.

Και το παραδέχονται. Εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης δήλωσε στη Βουλή ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή, προκειμένου  να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στρωμάτων.

Ναι μόνο που τελικά εξαφανίζει την μεσαία τάξη, κάνει τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα διαθέσιμα εισοδήματα το 2016 έπεσαν κάτω και από το 2015, το καταστροφικό εκείνο έτος για την οικονομία, και συρρικνώθηκαν κατά επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ, ενώ και η τελική καταναλωτική δαπάνη σημείωσε βουτιά και το 2016 μειώθηκε περαιτέρω σε σχέση με το 2015.

Και ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει με θράσος πως «όντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη, αλλά το έχουμε κάνει αυτό, γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή»!

Πώς αντιμετώπισαν την ανθρωπιστική κρίση; Υπάρχει κάποιο στοιχείο που δείχνει ότι οι φτωχοί της Ελλάδας μειωθήκαν;. Υπάρχει κάποιο στοιχείο που δείχνει ότι μειώθηκε η φοροδιαφυγή; Στοιχεία υπάρχουν αλλά για τα… ακριβώς αντίθετα.

Συγκεκριμένα, ένα από αυτά είναι ότι μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο. Αυτό καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας.

Όπως προειδοποιεί και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του, η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα – και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης – λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η  συνέχισή της επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας την στιγμή που σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – που στο σύνολό τους ανέρχονται σε €98,2 δισ., τα οποία οφείλουν 3,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – αυξάνονται με ρυθμό περίπου € 1 δισ. το μήνα. Η φτωχοποίηση δεν έχει τέλος

Για ποια έξοδο από την κρίση μιλά λοιπόν ο κ. Τσίπρας. Για πιο success story της επιστροφής της ανάπτυξης και του τέλους των μνημονίων. Ζούμε ένα ατέλειωτο horror story. Αν τελείωναν τα μνημόνια τότε γιατί το 2019 και το 2020 θα επιβληθούν νέα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου κ. Τσίπρα; Τα οποία μάλιστα είχατε δεσμευθεί ότι θα τα ψηφίζατε μόνο εάν υπήρξε συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους – η οποία δεν φαίνεται ούτε με κιάλια. Αλλά το ξεχάσατε και αυτό το ψέμα…

Facebook Comments