Το ράλι που σημείωνε το ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος του έτους έχει δώσει τη θέση του σε μία πτωτική τροχιά έναντι του δολαρίου από τις αρχές του φθινοπώρου, λόγω τριών βασικών παραγόντων, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. Η εκτόξευση του ενιαίου νομίσματος έχει λοιπόν πατήσει του κουμπί του στοπ ή του pause;

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, κατά τους τελευταίους δύο μήνες, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου έχει υποχωρήσει περίπου στο 3,5%, από το πρόσφατο υψηλό του 1,20 στο 1,16 περίπου σήμερα.

Η Goldman Sachs “βλέπει” τρεις βασικούς παράγοντες πίσω από αυτή την κίνηση:

(1) οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ για τις οποίες δεν έχει δοθεί λήξη και οι οποίες πιθανόν να συνεχιστούν περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι επενδυτές,

(2) η υποψηφιότητα (και τελικά ο διορισμός) του κυβερνήτη Jerome Powell στην προεδρία της Fed, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει την συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων, σε αντίθεση με τις προσδοκίες στα τέλη του καλοκαιριού ότι ο Λευκός Οίκος θα επέλεγε έναν πιο dovish υποψήφιο, ο οποίος θα ακολουθούσε μία πιο ήπια νομισματική πολιτική, και 

(3) η περαιτέρω πρόοδος στο αμερικάνικο Κογκρέσο γύρω από τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ενώ οι δύο πρώτοι καταλύτες έχουν ήδη υλοποιηθεί, η Goldman Sachs εκτιμά πως, σε ότι αφορά τον τρίτο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θα συνεχίσουν να κλοτσούν την μπάλα της φορολογικής μεταρρύθμισης περαιτέρω προς τα κάτω και προς τον επόμενο μήνα, καθυστερώντας το όλο πλαίσιο εφαρμογής της.

Επιπλέον, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι θέσεις των επενδυτών στο ευρώ εξακολουθούν να είναι long. Στην αγορά των futures, για παράδειγμα, οι συνολικές τοποθετήσεις στο αμερικάνικο δολάριο έχουν μετακινηθεί από τις short θέσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου σε λιγότερο από 4 δισ. δολάρια short θέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης έγινε σε σχέση με άλλα νομίσματα εκτός από το ευρώ: το lenghth των futures σε ευρώ έχει μειωθεί κατά μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο αυτή και οι καθαρές θέσεις των + 10 δισ. δολ. παραμένουν κοντά σε πολυετή υψηλά.

Έτσι, όπως καταλήγει η Goldman Sachs, μεσοπρόθεσμα, το ευρώ έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από ότι καθόδου, ωστόσο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι πιθανότητες είναι υπέρ της περαιτέρω υποτίμησης κι έτσι η τράπεζα επιμένει στον στόχο του 1,15 για το τέλος του έτους.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments