Κύπρος: Στην τελική ευθεία για τα stress tests
Κύπρος: Στην τελική ευθεία για τα stress tests
Κύπρος: Στην τελική ευθεία για τα stress tests
Οι δύο πλευρές έχουν στόχο να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις μέχρι τα μέσα Απριλίου Τα stress tests θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου εξαμήνου και θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων σεναρίων θα περιληφθούν 124 ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ των οποίων η Τρ. Κύπρου, η Ελληνική και ο Συνεργατισμός.
Τα tests θα εξετάσουν τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μέχρι το 2016, με στόχο να διατηρήσουν κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 8% με το βασικό σενάριο και 5,5% με το ακραίο.
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται ήδη σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για να προσαρμοστούν οι παράμετροι των tests στα πραγματικά δεδομένα που δημιουργεί το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.
Οι προσπάθειες των κυπριακών αρχών εστιάζονται σε δύο βασικά σημεία, τις τιμές των ακινήτων και την αξία των κυπριακών ομολόγων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες.
Σε σχέση με τις τιμές των ακινήτων, το βασικό σενάριο που εξετάζεται σήμερα προβλέπει μείωση των τιμών περίπου στα επίπεδα του 2006 και το ακραίο επιπλέον μείωση πέραν αυτών των επιπέδων.
Οι κυπριακές αρχές προσπαθούν να πείσουν τις ευρωπαϊκές αρχές ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ότι το loss given default θα είναι μικρότερο από όσο υπολογίζουν στα σενάρια που έστειλαν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Σημαντική παράμετρος στους υπολογισμούς για τα ακίνητα είναι και η πιθανότητα χρεοκοπίας του δανειστή (probability of default), που επηρεάζεται, μεταξύ άλλων από τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν.
Οι ευρωπαϊκές αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα μακροοικονομικά σενάρια του προγράμματος για το βασικό σενάριο και, με βάση τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις, εκτιμούν μικρή περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ για το ακραίο σενάριο. Τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών να μετριάσουν τα ακραία μακροοικονομικά σενάρια επικουρεί η προσέγγιση της ΕΚΤ, που θεωρεί ότι οι συνθήκες στις χώρες με πρόγραμμα είναι ήδη ακραίες.
Άλλη σημαντική παράμετρος είναι και ο τρόπος χειρισμού των κυπριακών ομολόγων που έχουν στους ισολογισμούς τους οι κυπριακές τράπεζες.
Τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονται σε μη επενδυτική βαθμίδα (junk) και σε περίπτωση που μετρήσουν ως σκουπίδια, οι εκπτώσεις που θα εφαρμοστούν στις αξίες τους θα επιβαρύνουν τις τράπεζες με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Λόγω όμως του ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πρόγραμμα, και επομένως είναι απόμακρο το σενάριο χρεοκοπίας, οι κυπριακές αρχές υποστηρίζουν ότι οι παράμετροι που θα χρησιμοποιηθούν για τα ομόλογα πρέπει να είναι διαφορετικές.
Υπάρχει άλλωστε η απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται – αν και με σημαντικό discount – τα κυπριακά ομόλογα για σκοπούς λήψης συμβατικής ρευστότητας από την ΕΚΤ.
Την επιχειρηματολογία των κυπριακών αρχών ενισχύει και η μεγάλη μείωση των κυπριακών αποδόσεων σε επίπεδα κοντά στο 6,25%, που δείχνουν ότι η εκτίμηση των αγορών για το αξιόχρεο της Κύπρου έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών όσο και η ΕΚΤ που συμμετέχουν στις τεχνικές επιτροπές για τα stress tests διαμηνύουν πάντως ότι η άσκηση θα είναι σχετικά αυστηρή, έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που έδωσαν τα προηγούμενα stress tests, στα οποία πέτυχαν τράπεζες που αργότερα παρουσίασαν προβλήματα.
Facebook Comments