Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται σταθεροποιητικά, στις 1.335 μονάδες, με την Εθνική να ενισχύεται πάνω από 2%, στα 4,03 ευρώ και όγκο 916 χιλιάδων τεμαχίων.

Και σήμερα απώλειες για την Alpha, στα 0,706 ευρώ και 1,5% για την Πειραιώς, στο 1,97 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση των επόμενων δόσεων η πώληση της μικρής ΔΕΗ, δίνει ώθηση στη μετοχή της Επιχείρησης, που ενισχύεται στα 12,20 ευρώ.  Κέρδη 1,5% για την ΓΕΚ/Τέρνα, κίνηση πάνω από τα 7 ευρώ για τον Μυτιληναίο και τα 13,65 ευρώ για την ΜΕΤΚΑ. Πάνω από τα 12 ευρώ ενισχύεται, αλλά οριακά η μετοχή του ΟΤΕ.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 65 εκατ. ευρώ. 

Εκείνο που κρατούν οι χρηματιστές και θεωρούν ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι ότι οι δανειστές της χώρα εφαρμόζουν την τακτική του καρότου με το μαστίγιο, αφού η δόση των 8,3 δις. ευρώ θα σπάσει σε τρεις με την προϋπόθεση η χώρα μας να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται και κυρίως να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Καταλύτης για την πορεία της αγοράς είναι επίσης και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Eurobank, μία διαδικασία που θα γίνει μέχρι το Πάσχα. Για τις 11 Απριλίου προγραμματίζεται γενική συνέλευση και δεν αποκλείεται να ανοίξει νωρίτερα βιβλίο προσφορών για τρία δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα, αμερικανοί επενδυτές αυξάνουν συνεχώς τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, βοηθώντας τα χρηματιστήρια Ελλάδας και της Ιταλίας να σημειώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη του τρέχοντος έτους .

Οι επενδυτές των ΗΠΑ τοποθέτησαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακό προϊόν ( ETF ) που παρακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ σημαντικές τοποθετήσεις έχουν κάνει και σε προϊόντα που ακολουθούν τους δείκτες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με την Barclays, το ράλι στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, όπως το Χ.Α, θα συνεχιστεί. Αν και η κερδοφορία των εταιρειών στην περιφέρεια ήταν πιο αργή σε σχέση με αυτή των εταιρειών του πυρήνα της ευρωζώνης, ωστόσο η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, όπως προσθέτει η τράπεζα.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια της Ευρώπης παραμένουν κάτω από τα υψηλά του 2007, παρόλο που οι αποδόσεις των κρατικών τους ομολόγων υποχωρούν σε επίπεδα προ της κρίσης. Ο PSI 20 της Πορτογαλίας είναι 44% κάτω από υψηλά του 2007, το ΧΑ είναι απέχει 75% και ο FTSE MIB της Ιταλίαςθα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί για να επιστρέψει στην κορυφή του.

Η κερδοφορία των εταιρειών του πορτογαλικού δείκτη θα αυξηθεί 58% το 2015 μετά από πτώση φέτος, , ενώ τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών μετά από μία πτώση επίσης φέτος, το 2015 θα αυξηθούν κατά 35%. Για τις εισηγμένες στον FTSE MIB, τα κέρδη θα αυξηθούν 23% το 2015, μετά από άνοδο 0,4% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg .

Οι οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρώπης θα βγουν από την ύφεση και οι εταιρείες θα επωφεληθούν, σύμφωνα με την JPMorgan.

Αν και δεν αναμένουμε την ανάκαμψη να είναι πολύ ισχυρή, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των εσόδων τους και της οικονομίας», όπως προσθέτει.

Η οικονομία της Ιταλίας θα αυξηθεί 0,5% το 2014 και της Πορτογαλίας 1,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων του Bloomberg. Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα σταματήσει να συρρικνώνεται φέτος ενώ το 2015 θα σημειώσει ανάπτυξη 1,5%.

Facebook Comments