Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας έπεσε κάτω από το 1,8% σήμερα το πρωί στην αγορά ομολόγων, δηλαδή στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό τους, κυρίως χάρη στην αγορά γαλλικού χρέους από τους Ιάπωνες επενδυτές, μετά τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος), το επιτόκιο στην έκδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς έπεσε στο 1,716% (έναντι 1,870% που ήταν χθες κατά το κλείσιμο) στην δευτερογενή αγορά. Το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων είχε πέσει για πρώτη φορά κάτω του 2% τον Δεκέμβριο του 2012.

Σύμφωνα με τον Φρεντρίκ Ντικροζέ, οικονομολόγο στην Crédit Agricole CIB, «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι Ιάπωνες αγοράζουν γαλλικό χρέος, μετά τα μέτρα της Τράπεζας της Ιαπωνίας», το οποίο μπορεί να οδηγήσει κι άλλους επενδυτές να στραφούν προς τα γαλλικά ομόλογα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε χθες να εντείνει και να ενισχύσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ξεκινώντας κυρίως με την αγορά ομολόγων.

“Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να επενδύουν στην ευρωζώνη, μόνον στις πιο σταθερές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Γαλλία», επισήμανε ο Ντικροζέ.

Το γαλλικό χρέος έχει εξάλλου το πλεονέκτημα ότι αποδίδει υψηλότερα επιτόκια από αυτό της Γερμανίας, τα επιτόκια του οποίου είναι ήδη πολύ χαμηλά.

Την ίδια ώρα τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας παρέμεναν σταθερά σήμερα το πρωί και αυτά του Βελγίου, το οποίο έχει καλή αξιολόγηση από τους οίκους, πέρασαν για πρώτη φορά κάτω από το 2% στην δευτερογενή αγορά.

Facebook Comments