Παρά το γεγονός ότι η απόπειρα της Καταλονίας για ανεξαρτησία πυροδότησε τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει γνωρίσει η Ισπανία εδώ και δεκαετίες, οι ξένοι επενδυτές δεν την βλέπουν ως κάτι αντίστοιχο του Grexit, του Brexit ή ακόμη και του Frexit.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ξένοι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ισπανικές μετοχές και ομόλογα -και στην πραγματικότητα οι κάτοχοι τίτλων της Ευρωζώνης εν γένει- απέρριψαν γρήγορα τις όποιες συγκρίσεις της καταλανικής κρίσης με την κρίση κρατικού χρέους που ξέσπασε στην Ευρωζώνη την περίοδο 2010-2012.

Μπορεί η οικονομία της πιο εύπορης περιφέρειας της Ισπανίας να είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Φινλανδίας, ωστόσο η μέχρι στιγμής ήπια αντίδραση των καταλανικών και ισπανικών assets, δείχνει ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν την κρίση της Καταλονίας ως ένα εσωτερικό ζήτημα που συνιστά μικρή, ή και καθόλου, συστημική απειλή για τη χώρα, τις τράπεζες ή το ευρώ.

Ενώ ο δείκτης των blue-chips του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, IBEX, έχει απομακρυνθεί περίπου 7% από τα υψηλά έτους, εξακολουθεί να παραμένει 10% υψηλότερα από τις αρχές του 2017. Το κόστος δανεισμού του ισπανικού δημοσίου μέσω 10ετών ομολόγων καθώς και το risk premium έναντι των αντίστοιχων γερμανικών βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του έτους. Η ισοτιμία του ευρώ έχει επηρεαστεί ελάχιστα.

Σημειώνεται ότι στο επίπεδο περίπου των 77 δισ. ευρώ, το χρέος της Καταλονίας αντιστοιχεί στο 1/4 του ελληνικού χρέους. 

Facebook Comments