Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν αυτές τις μέρες προσεκτικά τα Paradise Papers, με τις νέες αποκαλύψεις για φορολογικούς παραδείσους και παράκτιες εταιρίες, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους στη μάχη κατά της φοροαποφυγής. Ενδιαφέρον έχει τι προτίθεται να κάνει η ΕΕ για τους φορολογικούς παραδείσους σε υπερπόντια, εδάφη που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας.

Για τον εκπρόσωπο οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων των γερμανών Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μιας και η Βρετανία ενδιαφέρεται για μια συμφωνία πρόσβασης στην ενιαία αγορά μετά την έξοδό της από την ΕΕ: «Αν η Βρετανία δεν βάλει φραγμό στους φορολογικούς παραδείσους, το Σίτι του Λονδίνου και οι συμβαλλόμενοι στη Βρετανία οικονομικοί παράγοντες, δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά».

Εκτός όμως από τη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχουν και άλλες χώρες εντός ΕΕ, που δεν θέλουν να συσταθεί ένας πλήρης κατάλογος φορολογικών παραδείσων, όπως είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. Ο ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κάνει μάλιστα λόγο για χώρες-μέλη που μπλοκάρουν, στην ουσία, την ΕΕ. Όπως δηλώνει ο επίτροπος ήρθε επιτέλους η ώρα όλες οι χώρες-μέλη να ακολουθήσουν κοινή πορεία για την αντιμετώπιση της απάτης και την πάταξη της φοροαποφυγής.

Νόμιμη η φοροαποφυγή

Το εγχείρημα αυτό όμως, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, από τη στιγμή που η φοροαποφυγή είναι νόμιμη και οι επιχειρήσεις ή άτομα με υψηλά εισοδήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να πληρώσουν λιγότερους ή καθόλου φόρους.

Δεν είναι ωστόσο μόνο χώρες, όπως η Μάλτα, που δεν επιθυμούν οι πολυεθνικές να δηλώνουν πόσα κερδίζουν αλλά και σε ποια χώρα καταβάλουν φόρους. Ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε τάσσονταν πάντα στις Βρυξέλλες κατά της πλήρους διαφάνειας στις Βρυξέλλες: «Ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης. Οι δυνατότητες για την αποφυγή φόρων είναι απίστευτα πολλές», δήλωνε ο γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ προσπαθεί τουλάχιστον να δυσκολέψει τη ζωή των πολυεθνικών. Έτσι το τελευταίο διάστημα προέτρεψε από το Λουξεμβούργο να ζητήσει εκ των υστέρων από την Amazon φόρους 250 εκατομ. ευρώ και από την Ιρλανδία να εισπράξει από την Apple 13 δις στερλίνες. Μέχρι στιγμής όμως τα αιτήματα της Κομισιόν βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.

Facebook Comments