Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Eldorado Gold στην Ελλάδα αναφορικά με το θέμα της διαιτησίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής του καναδικού ομίλου.

Στις 26 Οκτωβρίου έληξε το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα έπρεπε να έχει οριστεί ο επιδιαιτητής κατόπιν υποδείξεως των δύο διαιτητών που είχαν οριστεί εμπρόθεσμα τόσο από την πλευρά του Δημοσίου όσο και από την πλευρά της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει προσφύγει στη Διαιτησία με το σκεπτικό ότι η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Από την πλευρά της, η Eldorado Gold έχει αναφέρει ότι η εν λόγω τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. 

Όμως η Eldorado Gold Corporation (“Eldoradoor theCompany“) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών, σε καθεστώς συντήρησης, καθώς το Υπουργείο δεν προέβη στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού  Σκουριών.  Ενώ το χαρτί της απόλυσης θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες και  500 περίπου εργαζόμενοι των εργολάβων στην μονάδα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγω της μη συμμόρφωσής του με προγενέστερες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado Gold, ο καναδικός εξορυκτικός όμιλος θα επανεξετάσει τη στρατηγική του σε σχέση με το έργο των Σκουριών υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες άδειες, διαδικασία που θα πρέπει να συνοδευτεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης σε διάλογο σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή των, όσο το δυνατόν, καλύτερων τεχνολογιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της «Ελληνικός Χρυσός» να προσφύγει στο ΣτΕ γίνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διαιτησίας. Η πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός» και των Καναδών μετόχων της Eldorado Gold αποδέχθηκε το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προσφυγή στη διαιτησία, από την αρχή ωστόσο είχε αποσυνδέσει τη διαδικασία της χορήγησης των αδειών που εκκρεμούν με τη διαδικασία της διαιτησίας. Εκτίμηση των Καναδών μετόχων των Μεταλλείων Χαλκιδικής είναι ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν αναιρεί τη νόμιμη υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος να χορηγήσει τις υπολειπόμενες άδειες για το έργο των Σκουριών. Αντιθέτως, η πλευρά της κυβέρνησης εμμένει σταθερά στη θέση της ότι η διαδικασία αδειοδότησης των έργων στις Σκουριές παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως η Eldorado Gold στο γ’ τρίμηνο είχε έσοδα 95,4 εκατ. δολ. έναντι 116,2 εκατ. δολ. και ζημιές ύψους 4,2 εκατ. δολ. έναντι κερδών 20,7 εκατ. δολ. Στο 9μηνο τα έσοδα ήταν στα 290 εκατ. δολ. έναντι 318 εκατ. δολ. και κέρδη 10,9 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 311,6 εκατ. δολ.

Η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε στις 70.053 ουγκιές (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής στην Ολυμπιάδα που δεν έχει ακόμη διατεθεί εμπορικά), με τα έσοδα από την πώληση 65.439 ουγκιών του χρυσού να διαμορφώνονται σε 84,4 εκατ. δολ.

Η τιμή πώλησης ανά ουγκιά ανέρχεται σε 1.290 δολάρια. Η εταιρεία διαθέτει μετρητά και ταμειακά ισοδύναμα ύψους 546,1 εκατ. δολ. και 250 εκατ. δολ. σε πιστωτικές γραμμές.

Facebook Comments