Τρέχουν να ρυθμίσουν το δάνειο μία ημέρα πριν από τον πλειστηριασμό
Στο παρά ένα ρυθμίζουν το δάνειό τους τρεις στους πέντε δανειολήπτες, που εμφανίζονται στην τράπεζα με διάθεση να πετύχουν συμφωνία διακανονισμού
Στο παρά ένα ρυθμίζουν το δάνειό τους τρεις στους πέντε δανειολήπτες, που εμφανίζονται στην τράπεζα με διάθεση να πετύχουν συμφωνία διακανονισμού
Στο παρά ένα ρυθμίζουν το δάνειό τους τρεις στους πέντε δανειολήπτες, που εμφανίζονται στην τράπεζα με διάθεση να πετύχουν συμφωνία διακανονισμού, μία μόλις μέρα πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών, επίσης με βάση τα οποία, ένας στους πέντε οφειλέτες κινητοποιείται μετά την έναρξη των αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή την καταγγελία της σύμβασης.
Οι οφειλέτες που εμφανίζονται την τελευταία στιγμή είναι συνήθως διατεθειμένοι να κάνουν καταβολές π.χ. κάποιων ληξιπρόθεσμων δόσεων, προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό ή την καταγγελία του δανείου και στη συνέχεια φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν με την τράπεζα ένα είδος ρύθμισης. Το θετικό δεν είναι άλλο από το ότι για πρώτη φορά μετά πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, δηλώνουν την παρουσία τους, αλλά και την προθυμία τους να βρουν λύση με την τράπεζα, επιτυγχάνοντας έτσι την αναβίωση του δανείου τους.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν προετοιμαστεί για την εγγραφή στη νέα πλατφόρμα 15.000 ακινήτων, που θα βγαίνουν σταδιακά σε προγράμματα πλειστηριασμών όλο το 2018 και το 2019. Στο επίκεντρο βιομηχανικά και εμπορικά ακίνητα, αλλά και σπίτια που είναι εμπορεύσιμα και δεν είναι η πρώτη κατοικία των μικροοφειλετών, αλλά κατοικίες και εξοχικά ηχηρών ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου. Αμεσος στόχος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και η εμπέδωση ενός αισθήματος δικαίου, θέτοντας στο στόχαστρο γνωστούς επιχειρηματίες, που για πρώτη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους, κινητοποιώντας αντίστοιχα και όσους μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα για να ρυθμίσουν την οφειλή τους και δεν το έκαναν μέχρι σήμερα.
Η τάση αυτή, ότι δηλαδή πίσω από το πάγωμα των πλειστηριασμών συνωστίζονται –μαζί με τους πραγματικά αδύναμους– και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, επαληθεύεται με βάση τα στοιχεία του τρέχοντος έτους. Το 2017 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι τράπεζες επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν τους πλειστηριασμούς μετά περίπου οκτώ χρόνια θεσμοθετημένης προστασίας ή άτυπου μορατόριουμ που είχε επιβληθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η εμπειρία από τους πρώτους δειλούς πλειστηριασμούς που επιχειρήθηκαν επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να τους χρησιμοποιήσουν ως μέσο πίεσης, αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για όσους έκαναν κατάχρηση της ασυλίας που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και από τους θεσμούς και ερμηνεύει και την πίεση που ασκούν, θέτοντας την έναρξη των πλειστηριασμών ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και φυσικά ως προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τη διαδικασία των πλειστηριασμών έως τα τέλη Δεκεμβρίου επικαλούμενοι θέματα ασφάλειας, η πίεση μετατράπηκε σε τελεσίγραφο και από τις διαδοχικές παρεμβάσεις την εβδομάδα που μας πέρασε Ευρωπαίων αξιωματούχων, εκπροσώπων κυρίως της ΕΚΤ, αλλά και του ΔΝΤ, έγινε σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη άσκηση των καθηκόντων των συμβολαιογράφων, ενώ στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού οργάνου τους έχουν αναπτυχθεί φυγόκεντρες δυνάμεις ενόψει και των εκλογών που διεξάγονται στο τέλος Μαΐου.
Οι τάσεις αυτές εκδηλώνονται κυρίως από τους συλλόγους της περιφέρειας, οι συμβολαιογράφοι των οποίων αντιδρούν γενικευμένα σχεδόν στην προοπτική των πλειστηριασμών, σε αντίθεση με τους συμβολαιογράφους της Αθήνας, που έχουν πιο μετριοπαθή στάση. Οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση για ριζοσπαστικές λύσεις, όπως η ανάθεση των πλειστηριασμών σε ειρηνοδίκες ή ακόμα και σε δικαστικούς επιμελητές, σε περίπτωση που οι συμβολαιογράφοι δεν αναστείλουν την αποχή τους, είναι ασφυκτικές και όπως αφήνεται να εννοηθεί το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει την υπονόμευση της αξιολόγησης.
Facebook Comments