Για ξεκίνημα σταδιακής ανάπτυξης στην Ελλάδα κάνει λόγο η Barclays, επισημαίνοντας όμως πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι να μειωθεί το ελληνικό χρέος – Ο τουρισμός και οι εξαγωγές θα “σώσουν” την Ελλάδα; – Προ των πυλών εκτιμά πως είναι η έξοδος στις αγορές δανεισμού.

Σε νέα ανάλυσή της με τίτλο “European Economics Quarterly – Deflation casts its shadow on improving growth”, η Barclays προβλέπει πως η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του +0,7% για το 2014, με το ποσοστό να αγγίζει το +2,2% για το 2015.

Η βρετανική τράπεζα αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως “Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”, σχολιάζει η βρετανική επενδυτική τράπεζα, σε νέα , υπό τον τίτλο”.

Αναφορικά με το νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Barclays εκτιμά πως δεν θα υπάρξει σχετική συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, δεδομένου πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με την τρόικα πριν από μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, επισημαίνει πως το ελληνικό χρέος χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσοχή, καθώς η δυναμική του είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να μειωθεί μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, σχολιάζει.

Τουρισμός κι εξαγωγές ο δρόμος για τη σωτηρία

Η Barclays θεωρεί φοβερά υπολογίσιμο τον κλάδο του τουρισμού, εξετάζοντας την υγιή αύξηση των εσόδων από αυτόν, ενώ χαρακτηρίζει αξιοσημείωτους τα πρώτα δείγματα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σχετικά με τις εξαγωγές, αν και αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ωστόσο θεωρεί πως δεν έχουν φτάσει ακόμη σε επιθυμητά επίπεδα- κάτι που επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα ανακάπτει μεν, βραδέως δε. Επιπλέον τονίζει, πως μόνο αν η χώρα εφαρμόσει τα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα, θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.

Τέλος, όσον αφορά την έξοδο της ελλάδας στις αγορές δανεισμού, αυτήν την βλέπει να γίνεται πολύ σύντομα, αρκεί να ξεκινήσει κιι επισήμως ο διάλογος για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Facebook Comments