Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του κινδύνου του “low-flation”, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% το 2014 και το 2015. Προειδοποίησε ωστόσο πως η ανάκαμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση παραμένει εύθραυστη και πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης δημιουργεί κινδύνους.

Η ίδια ανέφερε τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τις γεωπολιτικές εντάσεις σε περιοχές όπως η Ουκρανία και την μεταβλητότητα των αγορών ως παράγοντες που μπορούν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

“To 2013, η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν κοντά στο 3%. Προβλέπουμε μικρές βελτιώσεις το 2014 και το 2015” σημείωσε σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο John Hopkins. “O κίνδυνος είναι πως χωρίς τις κατάλληλες δράσεις από τους αξιωματούχους, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ξαναπέσει σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης” πρόσθεσε.

“Περισσότερη νομισματική χαλάρωση, ακόμα και μέσω μη συμβατικών μέτρων, είναι αναγκαία για την ευρωζώνη” επισήμανε στην ομιλία της.

Facebook Comments