Αρνητική και ανησυχητική είναι η εικόνα της ρωσικής οικονομίας, όπως την περιέγραψε χθες η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, μιλώντας σε διάσκεψη τραπεζιτών στη Μόσχα, προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2014 θα υπολείπεται του 1%, δηλαδή θα είναι πολύ χαμηλότερος του 1,5%-1,8% των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Η εξέλιξη αυτή συνάδει με τη γνώμη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, όπου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κυμανθεί στο 0,8%, έναντι 1,9% που «έβλεπαν» στις αρχές του έτους.

Παράλληλα, έντονες θα συνεχίσουν να είναι οι πληθωριστικές πιέσεις στη Ρωσία, με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνουν πάνω από το 5%. Έτσι, όμως, συρρικνώνονται τα περιθώρια μείωσης του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο είχε αυξηθεί από το 5,5% στο 7% τον περασμένο μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκροές κεφαλαίων και η διολίσθηση του ρουβλίου, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Συνολικά, λοιπόν, παρά την επίδειξη δύναμης της Μόσχας στην Κριμαία και την… αδιαφορία της για τις κυρώσεις της Δύσης, είναι σαφές ότι η ρωσική οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να αντεπεξέλθει σε έναν «πόλεμο». Γι αυτό και ο Ντ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν πρέπει να πληγούν λόγω «πολιτικών αντιπαραθέσεων και προκαταλήψεων».

Facebook Comments