Και προσδοκία, αλλά και… τεχνικοί λόγοι κρατούν τις μετοχές των τραπεζών ψηλά. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η ανοδική αντίδραση που βγήκε στις τράπεζες και ειδικά σε Alpha και Πειραιώς, μετά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησαν (σ.σ. της Πειραιώς ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα) αποδίδεται αφενός σε λόγους που συνδέονται με την Ελληνική οικονομία.

Τα πιο γνωστά χαρτιά από την Ελλάδα για τους ξένους εξακολουθούν και είναι οι τράπεζες. Αγοράζοντας τα χαρτιά των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σα να παίρνουν οι ξένοι το ρίσκο για την πορεία της οικονομίας, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στην κούρσα της αγοράς το 2008, αλλά και στη μεγάλη πτώση που ακολούθησε μέχρι τον περασμένο Μάιο. Αφετέρου, η αντίδρασή τους συνδέεται με τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την όσο το δυνατό πιο «ανώδυνη» απορρόφηση των κραδασμών που θα επιφέρει η εισαγωγή των νέων μετοχών που ξεπερνούν σε αριθμό και για τις δύο τράπεζες τα 2,5 δις. Κομμάτια!

Σήμερα λοιπόν, γίνεται η πρεμιέρα εισαγωγής των νέων μετοχών της Alpha Bank, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και η στάθμισή της στους δείκτες FTSE του Χ.Α. από 16 σε 30%, κάτι που αποδίδεται κυρίως στη διασπορά των μετοχών της, ενώ οι ξένοι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να «μπαίνουν και να βγαίνουν» με μεγαλύτερη ευκολία. Οι νέες μετοχές ξεπερνούν το 1,6 δις. Ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει χθες στα 0,729 ευρώ, ενώ η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε στο 0,65 ευρώ.

Για την περίπτωση της Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, καθώς απομένει η κάλυψη 175 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές, ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου, ενώ η εισαγωγή των νέων μετοχών τοποθετείται για τις 16 Απριλίου. Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στο 1,70 ευρώ και η μετοχή έκλεισε χθες στο 1,93 ευρώ, ενώ κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε κλείσιμο κοντά στα 2 ευρώ.

Facebook Comments