Συνέχιση της δύναμης του ευρώ βλέπει προς το παρόν η ABN Amro υπογραμμίζοντας πως αυτή την εβδομάδα το ενιαίο νόμισμα σημείωσε τις ισχυρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των νομισμάτων του G10.

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτήν την υπεραπόδοση. Πρώτον, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν έντονα σε ένα ισχυρότερο ευρώ. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην περαιτέρω αύξηση των καθαρών long θέσεων στο ευρώ, παρόλο που βρίσκονται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, καθώς το ευρώ βρήκε στήριξη κάτω από το επίπεδο 1,16, οι επενδυτές αγόρασαν στην βουτιά για να δουν αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αυξηθεί και πάλι προς το 1,19-1,20.

Δεύτερον, ο θετικός αντίκτυπος του αμερικανικού φορολογικού νομοσχεδίου στο δολάριο φαίνεται ότι έχει ξεθωριάσει καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το όταν θα γίνει η ψηφοφορία και για το πότε θα γίνει αισθητή η επίδραση αυτής της μεταρρύθμισης την οικονομία.

Τρίτον, η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο έχει αποτιμηθεί πλήρως. Συνεπώς, οι προσδοκίες γύρω από την νομισματική πολιτική δεν υποστήριξαν περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα.

Τέλος, η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος που βιώσαμε αυτήν την εβδομάδα έχει χτυπήσει το δολάριο. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα – “ασφαλές καταφύγιο”, αλλά επειδή το δολάριο ΗΠΑ επί του παρόντος οδηγείται από κυκλικούς παράγοντες.

Η ABN Amro αναμένει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αυξηθεί στο 1,19-1,20 τις επόμενες εβδομάδες. Εάν το ράλι εξαντληθεί πριν ή γύρω από αυτό το επίπεδο, είναι πιθανό οι επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και να κλείσουν τις long θέσεις τους στο ευρώ πριν από το τέλος του έτους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένηση του ευρώ τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες του έτους.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Facebook Comments