Πάνω από δύο ώρες κράτησε την Κυριακή η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. “Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα” φέρεται να ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Νέα συνάντηση Στουρνάρα- τρόικα το απόγευμα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αρκέστηκε να πει ότι στις συνομιλίες με την τρόικα “υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα”.

Μάλιστα όπως προανήγγειλε ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνησή του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων “προσοντούχων” ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, παραμένουν τα δύο μεγάλα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον “νέο φόρο” στα ακίνητα (που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος), γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ και Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, και τους ενημέρωσε για το περιχεχόμενο της συζήτησης, που είχε με τα μέλη της τρόικας.


Το ξέσπασμα του Γ. Στουρνάρα

 

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας της διαπραγμάτευσης, είναι η αναβολή της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα -το Σάββατο- με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αντ αυτού, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών.

 

Τη δραματικότητα των διαπραγματεύσεων μεταφέρει εύγλωττα δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με το οποίο, κατά την πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ύστερα από μεγάλη πίεση:

 

“Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητήσετε μαζί του”.

 

Τα τρία “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης:

 

– Οι επίορκοι και οι απολύσεις στο Δημόσιο

 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

Μάλιστα, η τρόικα προτείνει να απολυθούν άμεσα 1.000 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και να αντικατασταθούν από νέες προσλήψεις.

Την Παρασκευή προκλήθηκε εμπλοκή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, για το θέμα της κινητικότητας.

– Συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

– Ελπίδες για το τέλος ακινήτων

Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν από την άλλη πλευρά, ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον “νέο φόρο”, προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.


“Αγκάθι” και η εκταμίευση;

 

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως “υπόλοιπο” του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013).

 

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

 

Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν “πακέτο” (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου).

Facebook Comments