Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Zeit υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα έχει σωθεί», ο ειδικός υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει από το 2010 πολλά. Καμία χώρα δεν έχει εφαρμόσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, αλλά παρά ταύτα πολλά θέματα έχουν προχωρήσει. Υπάρχουν λοιπόν λόγοι για να δείξει κανείς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.»

Ως προς τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους τονίζει ότι οι αγορές αναμένουν ότι θα τροποποιηθούν οι όροι εξυπηρέτησής του, με μέτρα όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων. Στο ερώτημα εάν αυτό θα έφερνε την οριστική διάσωση της Ελλάδας, ο Άντριου Μπόσομγουορθ δηλώνει:

«Εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα πετύχει την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές, τότε δεν θα απαιτούνταν καταρχήν ένα νέο πακέτο διάσωσης. Ωστόσο η χώρα χρειάζεται παρόλα αυτά χρήματα, διότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετείχε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Οι απαισιόδοξοι θα έλεγαν επομένως: η χώρα πληρώνει περίπου 6% τόκους για νέα χρέη, αλλά η ανάπτυξη είναι αισθητά χαμηλότερη. Επομένως τα νέα χρέη δεν εξυπηρετούνται. Μια περίπλοκη κατάσταση».

«Υψηλό το τίμημα»

Σε ερώτηση εάν έχει πετύχει η γερμανική συνταγή της λιτότητας, ο ειδικός απαντά: «Εάν δει κανείς μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία, τότε η διάσωση της Ελλάδας μάλλον λειτούργησε. Αλλά το τίμημα που πλήρωσε ο λαός ήταν πολύ υψηλό και αυτό θα έπρεπε να εκτιμηθεί αναλόγως. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η χώρα θα παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη.».

Σχολιάζοντας, τέλος, το επιχείρημα της καγκελαρίου ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, ο κ. Μπόσομγουορθ εκτιμά ότι «η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή, με πλήρη διαγραφή των χρεών και μια νέα αρχή από το μηδέν. Σίγουρα αυτό δεν θα ήταν πιο εύκολο για τους πολίτες».

Facebook Comments