Το θέμα που πρέπει να αναδειχθεί είναι αυτό της τρύπας που ανακαλύφθηκε στην Deutsche Bank συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ και για το οποίο δεν έχω διαπιστώσει ή δεν έχω αντιληφθεί έστω, κάποια θεαματική παρέμβαση εκ μέρους του γερμανικού κράτους, το οποίο έχει άποψη για όλους και τα δικά του τα κουκουλώνει ή τα θάβει κάτω από το χαλί.

Στο φόντο της κυπριακής κρίσης και της προσπάθειας μεταφοράς κεφαλαίων στον Βορρά ξεσπάει πόλεμος μεταξύ των δύο μεγάλων χρηματιστηριακών κέντρων – μνηστήρων της οικονομικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι η Deutsche Bank έδινε λάθος στοιχεία σχετικά με το χαρτοφυλάκιο πιστωτικών παραγώγων (credit derivatives) που διαθέτει, κάτι το οποίο της επέτρεψε να αποκρύψει ζημιές ύψους 12 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Ερευνητές της Bundesbank πρόκειται να επισκεφθούν την τρέχουσα εβδομάδα τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών, σημειώνεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Τα στελέχη αυτά του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας πρόκειται να πάρουν καταθέσεις από ανθρώπους – μεταξύ των οποίων και πρώην υπαλλήλους της τράπεζας – που έχουν γνώση των χειρισμών που έκανε η Deutsche Bank, αναφορικά με τα πιστωτικά παράγωγα, ανέφερε το δημοσίευμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι «Financial Times» ανέφεραν ότι τρεις πρώην υπάλληλοι της Deutsche Bank κατήγγειλαν στις αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές Αρχές ότι η τράπεζα απέφυγε να αναφέρει στις Αρχές ζημιές ύψους 12 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Tον Δεκέμβριο, επίσης, η νομική εταιρεία Labaton Sucharow ανακοίνωσε ότι ο κ. Ερικ Μπεν-Αρτσι, πρώην αναλυτής της γερμανικής τράπεζας για τους ποσοτικούς κινδύνους, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα πληροφοριοδοτών για να διαμηνύσει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η Deutsche Bank δεν κατέγραφε σωστά από το 2007 έως το 2010 την αξία του χαρτοφυλακίου της επί πιστωτικών παραγώγων.

Tο αρμόδιο τμήμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την υπ αριθ. 565/VII/2013 ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε τη γνωστοποιηθείσα σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 10 του ν. 3959/2011 συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από την εταιρεία Rhone Capital LLC και ορισμένα μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου, μέσω της εταιρείας συμμετοχών περιορισμένης ευθύνης Delphi Luxembourg Holdings Sarl, κοινού ελέγχου επί της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ είναι μεταλλευτική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα στους τομείς της εξόρυξης, επεξεργασίας, διανομής και προμήθειας βιομηχανικών ορυκτών για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.
Μετά την απόφαση αυτή, την ερχόμενη εβδομάδα, τον πρώτο λόγο έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία θα δώσει το πράσινο φως για να τρέξει η δημόσια πρόταση.

Τρεις ξένοι οίκοι θεωρούνται – προς το παρόν – τα απόλυτα φαβορί για να πάρουν τη «δουλειά» των αυξήσεων κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha και μάλιστα θα έχουν τον ρόλο αναδόχου, που σημαίνει ότι θα καλύψουν τα αδιάθετα και το όριο του 10% της συμμετοχής ιδιωτών θα θεωρείται εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, Deutsche Bank, Barclays και Goldman Sachs φέρονται ως τα φαβορί και μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχουν δείξει «καλή διαγωγή» με συνεχείς αναφορές στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας (;), αλλά και με αυξήσεις συστάσεων για μετοχές, όπως η Coca-Cola και ο Τιτάνας.

Και κάτι ακόμα: Η στήλη πληροφορείται ότι η σχέση της τρόικας με τη διοίκηση της ΕΤΕ δεν είναι και η καλύτερη. Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκινάει από την εποχή του PSI.

 

Marketnews

Facebook Comments