BBC: Η Ελλάδα παραμένει το … εργαστήριο της Ευρώπης
«Η Ελλάδα παραμένει το εργαστήριο της Ευρώπης, ένα οικονομικό πείραμα», σχολιάζει το BBC σε εκτενές δημοσίευμα
«Η Ελλάδα παραμένει το εργαστήριο της Ευρώπης, ένα οικονομικό πείραμα», σχολιάζει το BBC σε εκτενές δημοσίευμα
«Αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ», σχολιάζει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο για το πρόγραμμα στήριξης. Βάσει της συνθήκης στην οποία στηρίχτηκε η ίδρυση της Ευρωζώνης, οι χώρες ήταν προστατευμένες από το να πρέπει να αναλάβουν η μία χρέος της άλλης, εξηγεί. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας οι κανόνες αγνοήθηκαν.
Αφού περιγράφει τα μέτρα που χρειάστηκε να λάβει η Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, το BBC λέει πως φτάνουμε στην τρέχουσα εβδομάδα. «Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική απεργία –σύμφωνα με εκτιμήσεις, την 36η από το 2010. Την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel θα επισκεφτεί την Αθήνα».
«Μας είπαν ότι αυτή η φορά διαφέρει», λέει το BBC. «Η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί. Το έλλειμμα έχει συρρικνωθεί. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι αγορές συμπάθησαν αμέσως τις ελληνικές τράπεζες. Ίσως το τρέχον έτος να φέρει ανάπτυξη 0,6%.»
Ωστόσο -συνεχίζει το BBC- την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν ωσάν η κρίση να είναι πλέον παρελθόν, διαδοχικές μελέτες λένε μία διαφορετική ιστορία. Πρόσφατη έρευνα της Caritas μιλά για ολοένα αυξανόμενη ανισότητα και δημιουργία μιας ολόκληρης νέας ομάδας φτωχών. Ξεχωριστή μελέτη δείχνει ότι το 44% των Ελλήνων διέθετε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας το 2013. Η ανεργία παραμένει επίμονα κοντά στο 28%. Και ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι οι τελευταίες περικοπές έχουν ήδη ανακοινωθεί, «αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, λέει το BBC. Διαμορφώνεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του 175%. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble, παραδέχτηκε πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρίτο πακέτο στήριξης και καμία αναδιάρθρωση χρέους δεν έρχεται χωρίς τίμημα.
Άρα το ελληνικό πείραμα –για να διασωθεί το ευρώ- δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή, καταλήγει το BBC. «Τα βελτιούμενα στατιστικά δεν θα πρέπει να αγνοηθούν ή να προεξοφληθούν, ωστόσο δεν πρέπει να συμβεί το ίδιο με τη νέα τάξη των φτωχών, μια χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν φύγει για την Αυστραλία και τον Καναδά. Είναι και αυτό μέρος της ιστορίας της ελληνικής κρίσης».
Facebook Comments