Με απώλειες έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «αποκαθηλώνοντας» τον Stoxx 600 από τα υψηλά έξι ετών και καταγράφοντας την πρώτη διόρθωση μετά από εννέα ανοδικές συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100  υποχώρησε κατά 1,08% στις 6.623 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,91% στις 9.511  μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,08% στις 4.436 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 1,23% στις 334,94 μονάδες, μετά από το +1,6% της προηγούμενης εβδομάδας. Και οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα σημείωσαν πτώση.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος με τον κλάδο να υποχωρεί κατά 1,7%. Ο κλάδος του Stoxx 600 διαπραγματεύεται 20,5 φορές υψηλότερα από τα εκτιμώμενα κέρδη του, σε αντίθεση με τον δείκτη που βρίσκεται στις 14,8 φορές. Η Iliad  υποχώρησε κατά 5,5%, η Inited Internet κατά 3,8% και η ARM Holdings κατά 2,4%.

Απώλειες 5,5% και για την Bouygues SA, καθώς φαίνεται ότι χάνει τη μάχη της διεκδίκησης της Vivendi, από την Altice, η οποία ενισχύθηκε κατά 11%.

Στον αντίποδα, οι τσιμεντοβιομηχανίες ενισχύθηκαν, με την Holcim και την Lafarge να κλείνουν στο +0,6%. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες για συνέργεια που θα ξεπεράσει τα 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lafarge, Bruno Lafont, η νέα εταιρεία πιθανόν να ονομαστεί LafargeHolcim.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διορθωτική κίνηση στον τομέα της τεχνολογίας βυθίζει τους χρηματιστηριακούς δείκτες από την Παρασκευή, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν κέρδη μετά τα τελευταία ιστορικά υψηλά, και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που έρχονται αυτή την εβδομάδα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% σε προσαρμοσμένη βάση και έναντι εκτιμήσεων οικονομολόγων για ενίσχυσή της κατά 0,2%
 

Facebook Comments