Χαμένο όνειρο η ένταξη στην ΕΕ;
Χαμένο όνειρο η ένταξη στην ΕΕ;
Εδώ και ένα χρόνο η Τουρκία ζει τη χειρότερη εσωτερική πολιτική κρίση που έζησε τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί, τα πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς, την απαγόρευση του twitter. Παρόλα αυτά το κυβερνών κόμμα AKP του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές να συγκεντρώσει το 46% των ψήφων. Η ΕΕ παρότρυνε την Άγκυρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να φθάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ.
Η αντίδραση του Ερντογάν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μάλλον ψυχρή και γεμάτη σιγουριά: «Η οικονομική κρίση, η παγκόσμια κρίση, η αραβική άνοιξη και τα γεγονότα στη Συρία και στην Αίγυπτο έδειξαν πως η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία από ότι η Τουρκία την ΕΕ».
Η Τουρκία από το 2005 είναι επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα. Το ενδιαφέρον όμως στη χώρα για την ΕΕ φαίνεται πάντως διαρκώς να μειώνεται. Πρόσφατη δημοσκόπησε έδειξε πως το 44% τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. Δέκα χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό έφτανε στο 73%.
Οι Τούρκοι χόρτασαν υποσχέσεις…
Ο κύριος λόγος της αλλαγής στάσης είναι η συνολική διαδικασία, η οποία τραβά σε μάκρος. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάστηκε τόσο πολύ χρόνο για να γίνει μέλος της ΕΕ», δηλώνει μια φοιτήτρια Νομικής στην DW. Και τώρα με το ξέσπασμα των σκανδάλων η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, πιστεύει η 24χρονη φοιτήτρια και η ΕΕ δεν θα θέλει πια να συνεχίσει ουσιαστικά τον διάλογο με την Τουρκία. Ένας άλλος πολίτης μιλώντας στην DW δηλώνει πως όσο πιο γρήγορα γίνει η ένταξη τόσο το καλύτερο, γιατί η καθημερινή ζωή θα βελτιωνόταν στην Τουρκία.
Ο Τσουκλού Γκενσέρ είναι επιχειρηματίας και πιστεύει πως η κακή οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι ο κύριος λόγος που κάνει τους Τούρκους δύσπιστους απέναντι στην ΕΕ. «Η ΕΕ δεν θέλει να πει ξεκάθαρα ναι ή όχι στην Τουρκία αλλά να διατηρήσει τις σχέσεις τους σε ένα καλό επίπεδο. Η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική στρατηγική θέση και η ΕΕ δεν θέλει να χάσει αυτή την επαφή» πιστεύει ο νεαρός επιχειρηματίας.
Ο κόσμος στην Τουρκία δεν πιστεύει πια ότι η ΕΕ το εννοεί σοβαρά, όταν μιλά για την ένταξη της χώρας. Η πολιτική επιστήμονας Σενέμ Αϊντίν από το πανεπιστήμιο Μπιγκλί στην Κωνσταντινούπολη πιστεύει πως οι πολίτες στην Τουρκία είναι της άποψης πως ακόμα και εάν η Τουρκία πληροί όλα τα κριτήρια δεν θα γίνει ποτέ ένα κανονικό μέλος διότι είναι μια μουσουλμανική χώρα. Παρόλα αυτά δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνει κανείς λόγο για χαμένα όνειρα.
Facebook Comments