Τι επιφυλάσσει το β’ τρίμηνο για τις μετοχές
Τι επιφυλάσσει το β’ τρίμηνο για τις μετοχές
Τι επιφυλάσσει το β’ τρίμηνο για τις μετοχές
TΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ FUNDS
Οι επενδυτές των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων τοποθέτησαν 3,81 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχικά funds την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τις εξελίξεις με τη διάσωση της Κύπρου περιόρισαν τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Investment Company Institute.
Οι εισροές σε μετοχικά αμοιβαία συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, αν και ήταν μικρότερες από την προηγούμενη, όπου είχαν αγγίξει τα 5,030 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως επισημαίνει η ICI.
Μεταξύ αυτών των εισροών, τα funds που επενδύουν μόνο σε μετοχές των ΗΠΑ κέρδισαν 958 εκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια, ενώ τα funds που κατέχουν διεθνείς μετοχές κέρδισαν 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 3,5 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από 5,95 δισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα hybrid funds (υβριδικά κεφάλαια), τα οποία μπορούν να επενδύουν και σε μετοχές και σε τίτλους της αγοράς σταθερού εισοδήματος, προσέλκυσαν 1,82 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από εισροές της τάξης των 1,41 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα funds που κατέχουν δημοτικά ομόλογα, εν τω μεταξύ, κέρδισαν 51 εκατομμύρια δολάρια νέων εισροών μετά από το ισχυρό χτύπημα σημαντικών εκροών κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων.
Τα exchange-traded funds (ΕTFs) που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές είδαν τον Μάρτιο εκροές, για πρώτη φορά μετά από μήνες, εκμηδενίζοντας σχεδόν τις εισροές των δύο προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία της BlackRock.
Οι θέσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν εκροές 2,3 δισ. δολ. καθώς οι εντάσεις γύρω από την κατάσταση διάσωσης της Κύπρου συνέβαλαν στις περαιτέρω ρευστοποιήσεις από τα πανευρωπαϊκά assets, σημειώνει η BlackRock.
Για το πρώτο τρίμηνο τα ευρωπαϊκά μετοχικά ETFs προσέλκυσαν μόλις 0,2 δισ. δολάρια, απότομα κάτω από τα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια των εισροών κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες και σε αντίθεση με τις εισροές στο σύνολο των ανεπτυγμένων αγορών, οι οποίες διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Στην Ευρώπη οι εκροές παρατηρήθηκαν σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων και, σε γεωγραφικό επίπεδο, στη Γερμανία, στην Ελβετία και τη Βρετανία.
Οι πλούσιοι επενδυτές ψηφίζουν μετοχές για το 2013
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές υψηλών-assets (high net worth) στοιχηματίζουν πως οι μετοχές θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις όλες τις άλλες κατηγορίες επενδύσεων το τρέχον έτος και σχεδιάζουν την αύξηση των θέσεών τους σε αυτές, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan Private Bank.
Περίπου το 60% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση υποστηρίζει πως οι μετοχές θα υπεραποδώσουν, με το υπόλοιπο 40% να διαχωρίζεται μεταξύ των private equity εταιρειών (19%), τα εμπορεύματα (10%) και τα hedge funds (9%).
Οι υψηλού net-worth επενδυτές στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ελβετία βρέθηκαν να έχουν τις πιο αισιόδοξες προοπτικές για τις αγορές μετοχών, με το 71%, το 70%, το 59% και το 57% από αυτούς αντίστοιχα, να επιλέγει τις μετοχές ως τον πιθανότερο νικητή των αποδόσεων το τρέχον έτος.
Στηρίζοντας αυτή την άποψη, περισσότερο από το 35% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκές μετοχές κατά τους τελευταίους έξι μήνες και περισσότερο από το 60% λένε ότι επιδιώκουν να αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχές το 2013.
Ειδικότερα, οι επενδυτές που έχουν βάση τη Βρετανία (74%), την Ελβετία (69%) και την Ιταλία (66%) δείχνουν τη μεγαλύτερη πεποίθηση για την ενίσχυση των θέσεών τους σε μετοχές.
Η έρευνα έδειξε, επίσης, πως περισσότερο από το 45% των ερωτηθέντων θεωρούν την έλλειψη της παγκόσμιας ανάπτυξης να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τις επενδύσεις το 2013, ακολουθούμενη από τις πολιτικές ανησυχίες (23%), τις γεωπολιτικές αναταραχές (15%), τα λάθη νομισματικής πολιτικής (11%) και τον πληθωρισμό (4%).
BANK OF AMERICA-MERRILL LYNCH
Η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών είναι ο κύριος λόγος πίσω από το απότομο ράλι της αγοράς μετοχών, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του 2012, όπως επισημαίνει η Bank of America-Merrill Lynch, αλλά προειδοποιεί ότι οι επιδόσεις των μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο θα εξαρτηθούν από τις πραγματικές ενδείξεις βελτίωσης στο μακροοικονομικό μέτωπο.
Ενώ η πολιτική και οι ροές κεφαλαίων τάραξαν τις μετοχές στο α’ τρίμηνο του 2013, το β’ τρίμηνο θα είναι μία περίοδος όπου οι μετοχές θα χρειαστούν «αποδείξεις» για να τρέξουν. Οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από το εάν οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή και την κινεζική ανάπτυξη ανακάμψουν πριν την αναθέρμανση της οικονομίας στις ΗΠΑ και πριν η Ιαπωνία απογοητεύσει, σημειώνουν οι αναλυτές της ΒοfA.
Η ΕΚΤ πρέπει να χαλαρώσει την πολιτική της ή η ευρωπαϊκή ανάπτυξη πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, για να σταματήσει στο νέο αυτό τρίμηνο η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και τις αγορές προς το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων και τις μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως προσθέτει η BofA.
Οι αποδόσεις των assets κατά το πρώτο τρίμηνο κυριαρχήθηκαν από το θέμα της «Μεγάλης Στροφής», με τα ομόλογα διεθνώς να σημειώνουν τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή τους από το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ οι μετοχές είδαν διψήφια κέρδη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, είναι ότι το story της ρευστότητας θα παραμείνει σε ισχύ κατά το δεύτερο τρίμηνο και υπάρχει περιθώριο για θετική έκπληξη πολιτικής από την ΕΚΤ.
Τα κακά νέα είναι ότι το κλίμα, κι όμως, παραμένει υπερβολικά αισιόδοξο. Και ενώ μία σημαντική διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών σημείωσε? απουσία, το πρόσφατο ράλι είχε πολύ αμυντικά «υπονοούμενα», όπως τονίζεται.
Για να τρέξουν λοιπόν οι μετοχές στο β’ τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε, θα πρέπει να δουν αποδείξεις: Να δουν ότι λειτουργεί η αποπληθωριστική πολιτική διεθνώς και η Ευρώπη και η Κίνα να ακολουθήσουν τα βήματα των ΗΠΑ στο μέτωπο της ανάκαμψης της ανάπτυξης και η Ιαπωνία να εκπλήξει θετικά. Αυτή θα ήταν μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την αγορά ομολόγων.
Εάν όμως οι μετοχές τις ακίνητης περιουσίας και των τραπεζών καθώς και τα ομόλογα στείλουν το μήνυμα ότι η αναθέρμανση της οικονομίας έχει αποτύχει στις ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία ισχυρή διόρθωση στις αγορές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μεταβλητότητα είναι πιθανό να αυξηθεί στο β’ τρίμηνο, σημειώνει η BofA.
Οπως καταλήγει, οποιαδήποτε διόρθωση στις μετοχές πρέπει να θεωρηθεί ως σημείο εισόδου για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, για αυτό και παραμένει overweight στις μετοχές, underweight στα ομόλογα και τα μετρητά και ουδέτερη στα εμπορεύματα.
ΜΕΤΟΧΕΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Παράλληλα, η Bank of America Merrill Lynch τονίζει ότι οι μετοχές αποτελούν την καλύτερη επένδυση για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η πιθανότητα του να υποαποδώσουν έναντι των ομολόγων είναι εξαιρετικά μικρή, τα περιθώρια ανόδου για τα εμπορεύματα είναι πολύ περιορισμένα και οι επενδυτές ακόμη δεν έχουν μεγάλες θέσεις σε μετοχές.
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας είναι το καλύτερο αμυντικό contrarian trade και οι επενδυτές που έχουν καθαρά μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να αυξήσουν τις θέσεις τους σε αυτές, σύμφωνα με την BofA.
O οίκος αναφέρει ότι οι διεθνείς επενδυτές που θέλουν ευρωπαϊκή έκθεση, αλλά θέλουν να περιορίσουν την έκθεση στους κινδύνους της ευρωπεριφέρειας, θα πρέπει να αγοράσουν γερμανικές μετοχές, καθώς ο δείκτης DAX έχει παγκόσμια κυκλική έκθεση.
Επίσης, προτείνει long θέσεις στον κλάδο των βιομηχανιών των ΗΠΑ και short στις βιομηχανικές εταιρείες της ΕΕ, καθώς οι προοπτικές της κερδοφορίας για τον κλάδο στις ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερες από ό,τι στην Ευρώπη.
Το story της εγχώριας ζήτησης στις ΗΠΑ και το πλεονέκτημα στον κλάδο της ενέργειας στηρίζει τις βιομηχανικές εταιρείες στη χώρα. Επίσης, πολλές βιομηχανικές εταιρείες της ΕΕ δεν έχουν την ευελιξία των μισθών που έχουν οι ΗΠΑ, καταλήγει η BofA.
DEUTSCHE BANK
Η Deutsche Bank διατηρεί θετική στάση για τις μετοχές, παρά τις ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η απογοητευτική ευρωπαϊκή οικονομία είναι πιθανό να βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο σημείο της και δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη θετική άποψη για τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά τη μείωση των κερδών και την κακή ανάπτυξη, τονίζουν οι αναλυτές της Τράπεζας.
Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη αρνητική πιστωτική ανάπτυξη στην περιοχή, η Deutsche Bank πιστεύει ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για την ανάκαμψη της ζήτησης, με μία αντιστροφή του πιστωτικού κύκλου που θα υποστηριχθεί από την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ.
Οσον αφορά τα σημεία καμπής της αγοράς, είναι πάντα δύσκολο να εντοπιστούν και η πρόσφατη αδυναμία δείχνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Ωστόσο, θα παραμείνουν θετικοί για τις μετοχές, εάν η ανάκαμψη απλώς καθυστερήσει. Για να γίνουν αρνητικοί θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης της πιστωτικής αγοράς της ευρωζώνης να συνεχίσει να μειώνεται για το υπόλοιπο του έτους, όπως τονίζουν.
Η Deutsche Bank υπογραμμίζει την αντίθεση της ευρωπαϊκής αγοράς με αυτή των ΗΠΑ, όπου η αύξηση της ζήτησης ενισχύεται και η πιστωτική ώθηση ήταν έντονα θετική κατά το τέταρτο τρίμηνο. Αν βελτιωθεί η ανάπτυξη των ΗΠΑ και η παγκόσμια ανάπτυξη σταθεροποιηθεί, όπως αναμένει η Deutsche Bank, τότε οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή θα αρχίσουν να βελτιώνονται.
Οπως καταλήγει, εάν οι εκτιμήσεις της είναι σωστές τότε η ευρωπαϊκή αγορά θα σημειώσει ράλι μέχρι το τέλος του έτους, με τον δείκτη Stoxx 600 να αγγίζει τις 315 μονάδες.
Η αμυντική στρατηγική του α τριμήνου χτυπά συναγερμό
Η υπεραπόδοση των αμυντικών μετοχών κατά το πρώτο τρίμηνο δείχνει ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και λιγότερο bullish για τις ευρωπαϊκές μετοχές και ανοίγει τον δρόμο για επιφυλακτικές συνθήκες στην αγορά κατά τους προσεχείς μήνες, όπως υποστηρίζει η Russell Investments.
Ο δείκτης των αμυντικών μετοχών, ο Russell Developed Europe Defensive Index, ο οποίος αποτελείται από μετοχές που είναι λιγότερο ευαίσθητες στους οικονομικούς και τους πιστωτικούς κύκλους και στην αστάθεια της αγοράς, σημείωσε κέρδη σχεδόν 9% το πρώτο τρίμηνο.
Αυτό συγκρίνεται με τις αποδόσεις του 3% του περισσότερου κυκλικού δείκτη, του Russell Developed Europe Dynamic Index και του 6% για τον ευρύτερο Russell Developed Europe Index.
Η σημαντική απόκλιση στις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου μεταξύ των αμυντικών και των δυναμικών δεικτών είναι μία πηγή ανησυχίας για εμάς, επισημαίνει ο κ. Γούτερ Στούρκενμπουμ, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Russell Investments στην Ευρώπη.
Οπως προσθέτει, για το άμεσο μέλλον, εκτός και αν δούμε μία σημαντική αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη, η αγορά μετοχών θα συνεχίσει να είναι μία επιφυλακτική αγορά που μπορεί να ευνοήσει τη στρατηγική της επιλεκτικής τοποθέτησης σε μετοχές, το stock picking δηλαδή. Ο Russell Developed Europe Index σημείωσε άνοδο 11,4% από την αρχή του έτους και μέχρι τις 3 Απριλίου, ξεπερνώντας την ετήσια συνολική απόδοση του 10,5% σε μέσο όρο, κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
Οι αμυντικές μετοχές ήταν η βασική κινητήρια δύναμη αυτής της υπεραπόδοσης, δίνοντας κέρδη 18,4%, έναντι 10,9% για τις κυκλικές μετοχές.
Η SOCGEN ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Τώρα θα μπορούσε να είναι μία καλή στιγμή για να ρευστοποιήσει κάποιος τα κέρδη του στις μετοχές της ζώνης του ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές της Societe Generale, υπογραμμίζοντας και αυτοί τα πρώτα σημάδια μιας έντονης στροφής προς τους πιο αμυντικούς κλάδους, καθώς και τα ακόμη άλυτα οικονομικά προβλήματα στην περιοχή.
Με αναιμική οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, όπως αντανακλάται στις τελευταίες έρευνες των δεικτών PMI, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την περιοχή. Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί, για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, αλλά κάθε φορά που οι αγορές υποθέτουν ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει επιλυθεί, αρνητικές ειδήσεις από μία χώρα αναζωπυρώνουν τους φόβους για περαιτέρω αναταραχή, τονίζουν οι αναλυτές της SocGen.
Ο δείκτης Euro Stoxx 50 των blue chips της ευρωζώνης έχει ήδη κερδίσει 24% από τον περασμένο Ιούλιο και η Τράπεζα τονίζει πως το βλέπει αυτό ως μία ευκαιρία να ρευστοποιήσει τα κέρδη της στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.
Σημειώνει επίσης ότι η αγορά των CDS είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για τα προβλήματα στην Κύπρο – με διεύρυνση των spreads – πριν από τρεις μήνες, ενώ τα χρηματιστήρια και ειδικά οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου παρέμειναν ανοδικές μέχρι που ξέσπασε η κρίση στα μέσα Μαρτίου. Οπως τονίζει, τα CDS αποτιμούσαν εδώ και μήνες έναν κίνδυνο που οι μετοχές αρνούνταν να τον δουν και αυτό δημιουργεί αναποτελεσματικότητα στην αγορά.
Οπως καταλήγει η Τράπεζα και καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να θέσουν το χρέος τους σε μία βιώσιμη πορεία, ένα είναι το ερώτημα: Ποιο είναι το επόμενο ντόμινο που θα μπορούσε να θέσει αγορές μετοχών σε κίνδυνο;
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments