Γερμανία: Η πολιτική αβεβαιότητα δεν φοβίζει την οικονομία
Έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε παράγοντες της οικονομίας το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης
Έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε παράγοντες της οικονομίας το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών, το άδοξο τέλος των συνομιλιών για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης της «Τζαμάικα» δεν είναι αρκετό για να βάλει φρένο στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Εντούτοις οι γερμανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται ήδη για μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Οικονομικοί σύνδεσμοι προειδοποιούν ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να κυβερνάται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που άλλωστε δεν μπορεί να δρομολογήσει ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις.
«Καλούμε τη χριστιανική ένωση, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Ντίτερ Κεμπφ. Να επιδείξουν συμβιβαστικό πνεύμα ζήτησε από τα κόμματα και ο πρόεδρος των Γερμανών Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ. «Η χώρα μας και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις που απαιτούν δυνατότητα ανάληψης άμεσης δράσης», είπε ο Κράμερ.
Ευνοϊκή οικονομική συγκυρία
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ πάντως δεν διαβλέπει κινδύνους για τη γερμανική οικονομία λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. «Ωθούμενη από την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ η γερμανική οικονομία έχει τόση ορμή, που τα πολυάριθμα προβλήματα που ομολογουμένως χρίζουν πολιτικής διευθέτησης δεν θα γίνουν καταρχήν αντιληπτά».
Το ίδιο αισιόδοξη εμφανίζεται και η Bundesbank. Στη μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα κάνει λόγο για ικανοποιητικό όγκο παραγγελιών στη βιομηχανία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η ιστορικά ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά εργασίας και η κατακόρυφη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών των πολιτών λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Βέβαια και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας οι επιχειρήσεις ενδέχεται να είναι πλέον αρκετά φειδωλές ως προς τις επενδύσεις τους, εκτιμά η επικεφαλής οικονομολόγος της Helaba Γκέρτρουντ Τράουντ. «Ευτυχώς όλα αυτά γίνονται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Γερμανία οικονομική συγκυρία».
Νέες εκλογές και κυβέρνηση μειοψηφίας
Ένα από τα πλέον απευκταία σενάρια για την οικονομία πάντως είναι η επανάληψη των εκλογών. Ο Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου καλεί τους πρωταγωνιστές της «Τζαμάικα» να «δώσουν στους εαυτούς τους άλλες 14 μέρες προκειμένου να επανέλθει η σύνεση και να ξανακαθίσουν στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ εκτιμά ότι η υπόθεση «τετρακομματική» δεν έχει κλείσει: «Τα κόμματα της Τζαμάικα πρέπει να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα διότι γνωρίζουν ότι για κανέναν τους οι νέες εκλογές δεν θα έχουν επιτυχία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φυστ πάντως δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί και η πιθανότητα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας καθώς έτσι θα μπορούσε «να ενισχυθεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και να συζητούνται περισσότερο και πιο αναλυτικά μεμονωμένες πολιτικές αποφάσεις. Οι σκανδιναβικές χώρες και ο Καναδάς έχουν θετικές εμπειρίες με κυβερνήσεις μειοψηφίας».
Facebook Comments