Ο Βούτσης “σφράγισε” τα έγγραφα για τις αποκαλύψεις για την Σαουδική Αραβία
Στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, διαβίβασε τα έγγραφα που αφορούν στην προβληματική υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
Στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, διαβίβασε τα έγγραφα που αφορούν στην προβληματική υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία
Στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, διαβίβασε τα έγγραφα που αφορούν στην προβληματική υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με το σκεπτικό ότι είναι διαβαθμισμένα ως απόρρητα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κοινοβούλιο.
Η επιστολή του κ. Βούτση προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, η οποία αποκαλύπτει το σκεπτικό του προέδρου της Βουλής, έχει ως εξής:
Προς Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης
Κύριε Γενικέ,
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015 και την Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015, και, ενώ στην έδρα βρισκόταν ο Δ’ Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε απόρρητα, κατά δήλωσή του, έγγραφα. Τα ανωτέρω έγγραφα τοποθετήθηκαν από τον προεδρεύοντα σε φάκελο, σφραγίστηκαν και παραδόθηκαν προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου.
Ο φάκελος ανοίχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού διαπιστώθηκε από εμέ, ενώπιον των μελών της Διάσκεψης, ο απόρρητος χαρακτήρας των εγγράφων, καθώς επρόκειτο για πρακτικά αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τα ανωτέρω έγγραφα σφραγίστηκαν εκ νέου σε φάκελο.
Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 16 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98) «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων είναι απόρρητα», η δε «διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του γραμματέα του οικείου συλλογικού οργάνου», κατά δε την παρ. 6 του άρθρου 18 του ίδιου Κώδικα: «Καθήκοντα γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης (…)» και επειδή τα ανωτέρω έγγραφα κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς τήρηση των διαδικασιών του Κανονισμού της Βουλής, σας παραδίδω τον σχετικό φάκελο.
Οι χειρισμοί των επιτελείων του Μεγάρου Μαξίμου και της Βουλής παραπέμπουν σε τακτικές αντιπερισπασμού, καθώς τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια αγωνιώδης προσπάθεια να αναδειχθεί ως μείζον το ζήτημα της διαχείρισης των απόρρητων εγγράφων -και της αυστηρής τιμωρίας όσων τα δημοσιεύσουν- που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όσο και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας, επιχείρησαν να αναδείξουν ως μείζον ζήτημα την διαχείριση των απόρρητων εγγράφων που κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και να εκπέμψουν και οι ίδιοι το αυστηρό μήνυμα της φυλάκισης προς όσους αποκαλύψουν το περιεχόμενό τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη συνεδρίασε εκτάκτως, για να συζητηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αναβολή της αυριανής συζήτησης της ερώτησης της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης έθεσε και το θέμα των απόρρητων εγγράφων Λοβέρδου.
Ο ίδιος, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την συνεδρίαση της Διάσκεψης, είπε: «Σύμφωνα με πρότασή μου, που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, η αυριανή συζήτηση της επερώτησης θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα, με την παρουσία και του πρωθυπουργού, όπως ο Κανονισμός προβλέπει και δίνει το δικαίωμα παρέμβασης στους αρχηγούς κομμάτων».
Να σημειωθεί ότι υπέρ της πρότασης Βούτση ψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ (σ.σ. εκτός από τον κ. Θ. Παπαχριστόπουλο, που δήλωσε «παρών») και ο κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, τονίζοντας ωστόσο ότι η ψήφος του αφορά κυρίως στην πρόταση του προέδρου για την διαχείριση των απόρρητων εγγράφων και πως θα καταψήφιζε, αν η συζήτηση αφορούσε μόνο το ζήτημα της αναβολής.
Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η πρότασή του στηρίχθηκε σε δύο άξονες: το αίτημα του πρωθυπουργού και το ζήτημα των εγγράφων.
«Το πρώτο είναι η διάθεση και η ευαισθησία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος με επιστολή που μου έστειλε επικαλείται λόγους που αφορούν την μεθοδευμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ως κρυπτόμενος και μη αλληλέγγυος στον υπουργό Άμυνας. Μέσω της επιστολής του θέλει να διευκρινίσει ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία σκιά και ζητά αναβολή» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Το δεύτερο είναι ότι υπήρχε μία προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο μη σύννομων συζητήσεων για απόρρητα έγγραφα. Εξεπλάγην χθες, όταν, ενώ υπήρχε συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, έγινε η κατάθεση απορρήτων εγγράφων. Ο κ. Κακλαμάνης τα έβαλε σε φάκελο και ύστερα από επικοινωνία με εμένα μπήκαν σε φυλασσόμενο χώρο της Βουλής. Δεν τα αγγίξαμε, δεν τα είδε κανείς. Στη Διάσκεψη είδαμε τα έγγραφα, τους τίτλους τους και την σαφή ένδειξη ότι είναι απόρρητα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν -πόσω μάλλον οι καθηγητές συνταγματικού δικαίου- ότι χρειάζονται 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων κυβερνητικών οργάνων όπως του υπουργικού συμβουλίου ή του ΚΥΣΕΑ. Τα έγγραφα που έχουν σχέση με την άμυνα θέλουν απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Επ’ αυτού δεν ηγέρθησαν αντιρρήσεις από καμία πλευρά. Η Βουλή ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συζήτηση για αποχαρακτηρισμό και μοίρασμα τέτοιων απορρήτων εγγράφων. Έγινε μόνο μία φορά για μία λίστα καταθετών στο εξωτερικό σε μία συγκεκριμένη αίθουσα. Δυστυχώς, από το πρωί τουλάχιστον δύο κορυφαία στελέχη του Κοινοβουλίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζήτησαν απόλυτη πρόσβαση και διάχυση των εγγράφων. Δεν υπήρχε λοιπόν από όλους η διάθεση αυτά τα έγγραφα να μην αποτελέσουν αντικείμενο της αυριανής συζήτησης. Φοβάμαι ότι, αν υπάρξει σήμερα διαρροή είτε σε ιστοσελίδες είτε σε εφημερίδες, θα είναι διπλό κακό, διότι δείχνει ότι υπήρχε σχεδιασμός να χρησιμοποιηθεί η Βουλή. Αυτό το θωρακίσαμε και οτιδήποτε συμβεί δεν θα αφορά τη Βουλή. Εμείς επιχειρησιακά χθες και θεσμικά σήμερα πετύχαμε να θωρακίσουμε τη Βουλή».
Ο κ. Βούτσης, δε, είπε ότι θα υπάρξει απόφαση της Δικαιοσύνης «σε ανώτατο βαθμό για να διαπιστώσει ποιος ευθύνεται για την διαρροή των εγγράφων».
Facebook Comments