Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα τολμήσει την πρώτη της έξοδο στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια. Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από  τους κόλπους των Ελλήνων διαχειριστών σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, αλλά και πηγές σε επιχειρηματικά και εφοπλιστικά funds ανέφεραν ότι η κίνηση εξόδου θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Αν και από τον ΟΔΔΗΧ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, παραπέμποντας στις προχθεσινές δηλώσεις Στουρνάρα ότι «δεν βιαζόμαστε» και πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο η χώρα θα δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η μεγάλη απόφαση έχει ληφθεί για σήμερα.

Από την περασμένη Παρασκευή έχει δοθεί σήμα stand by στους ξένους οίκους και τα asset managements ξένων τραπεζών (σ.σ οι Ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από την τρόικα) τελούν εν αναμονή. Η Wall Street Journal έγραφε χθες, επικαλούμενη δύο δικές της πηγές στην Αθήνα ότι η κίνηση της δοκιμαστικής εξόδου μπορεί να γίνει και σήμερα.

Επίσης, πληροφορίες του «ΜΝ» αναφέρουν ότι η έκδοση θα είναι μικρή, μεταξύ 2 – 3 δις. ευρώ, διάρκειας πέντε ετών. Η αίσθηση που υπάρχει από τους οίκους στο Λονδίνο είναι ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη. Άλλωστε, γι’ αυτό έχουν «φροντίσει» τα δημοσιεύματα  του ξένου Τύπου.

Το Reuters έγραφε χθες για την ανάκαμψη της Ελλάδας και πως η οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχε πριν από τέσσερα χρόνια. «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του  Γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Κάποιες πληροφορίες, ωστόσο, που έκαναν το γύρο των dealing rooms ανέφεραν ότι αν η ζήτηση είναι μεγάλη μπορεί να υπάρξει επιμήκυνση στη δεκαετία. Κάτι τέτοιο, ουσιαστικά θα σηματοδοτούσε και το τέλος της κρίσης, το οποίο θα «εξαργύρωνε» η χώρα μας με μεγάλη μείωση των spreads και μεγάλη άνοδο στο Χρηματιστήριο βραχυπρόθεσμα.

Ανάδοχοι την έκδοση έχουν αναλάβει η JP Morgan και η Deutsche Bank. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δούλευε την έξοδο στις αγορές έξι μήνες πριν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιλογή της Deutsche Bank έγινε επειδή εγγυήθηκε ότι θα υπάρχει διάχυση του ενδιαφέροντος  σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η Goldman Sachs, η οποία δεν συμμετέχει στην έκδοση, λέγεται, ότι μπήκε εκπρόθεσμα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο Αμερικανικός οίκος είχε πει στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες,  ότι είχε τη δυνατότητα να καλύψει την έκδοση μόνο από Αμερικανούς επενδυτές και μάλιστα για όσο ποσό ζητούσε να αντλήσει η χώρα μας από τις αγορές. Η κυβέρνηση όμως, επιθυμεί να καλύψουν την έκδοση επενδυτές από όλο το διεθνές χρηματο/οικονομικό φάσμα περνώντας το μήνυμα του Greekovery σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, λέγεται ότι το βιβλίο προσφορών θ’ ανοίξει σήμερα στο 5,75%, ενώ η απόδοση της δεκαετίας χθες διαμορφωνόταν λίγο πάνω από 6%. Οι προσφορές που θα δοθούν υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω από το προτεινόμενο κουπόνι και γι΄αυτό κάποια δημοσιεύματα χθες έκαναν λόγο για επιτόκιο κάτω του 5%.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Goldman Sachs είχε προτείνει να ανοίξει το «βιβλίο» στο 5,25%, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς δεν φαίνεται ρεαλιστικό, ενώ στη μέση μπήκαν και οι προμήθειες  που ζητούσε ο Αμερικανικός οίκος. Για δε την προμήθεια της JP Morgan με την Deutsche Bank, ακούγεται στην αγορά ότι θα είναι της τάξης του 1%.

Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση «μπλόκαρε» το ομόλογο της ΔΕΗ, το οποίο προγραμματιζόταν για την περασμένη εβδομάδα. Η ΔΕΗ σκοπεύει να ζητήσει από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ. Η έκδοση του Δημοσίου όμως, θα αλλάξει τα δεδομένα και για το ομολογιακό της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να επωφεληθεί καλύτερου κουπονιού από το προτεινόμενο 6,5%. 

Facebook Comments