Την Τρίτη στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα. (upd)

Ο κ. Στουρνάρας, που ήταν παρών στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα και παρέμεινε μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της από το Μαξίμου για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τον κ. Σαμαρά, είχε την Κυριακή νέες συναντήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασίας Σακελλαρίου.

Η λύση που προκρίθηκε τελικά ήταν να προχωρήσουν σε χωριστή ανακεφαλαιοποίηση η Εθνική και η Eurobank.

Μετά τη συνάντηση με τα μέλη της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με την τριμερή.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να τόνισε στους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ότι ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η οικονομία αντέχει νέα φορολογικά μέτρα.

«Αγκάθι» στη συνομιλία των δύο πλευρών φέρεται να παραμένει η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τους εκπροσώπους της τρόικας να ζητούν συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων.

Όσον αφορά την κινητικότητα στο δημόσιο, η κυβέρνηση δέχεται να προχωρήσει στην απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο έως τον Ιούνιο, και στην αντικατάστασή τους με ισάριθμες νέες προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ.

Η τρόικα φέρεται επίσης να δέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κάλυψη την του κενού στα έσοδα που δημιουργείται από τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων συγκριτικά με το ΕΕΤΗΔΕ.

Παράλληλα, κοινή επιτροπή στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών μελετά όλες τις πλευρές εφαρμογής του μέτρου, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ειδικού τέλους.

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι η ύφεση εφέτος θα είναι 4,5% (με βάση την αρχική πρόβλεψη), καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο θα αντισταθμιστούν από τις καλύτερες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «πρωταρχικό στόχο» τη δημιουργία εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ζητήσουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μείωση χρέους».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να συναντηθεί και ο ίδιος με την τρόικα και αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, καθότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις του πακέτου διάσωσης.

Facebook Comments