Στο θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας, από την πρώτη κιόλας παράγραφο, ότι μπορεί η επιστροφή αυτή να παρουσιάζεται ως απόδειξη της ανακτηθείσας εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας, αλλά θα δείξει επίσης και την πρόοδο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

Οπως σημειώνουν οι συντάκτες του Bloomberg, σύμφωνα με τη Morgan Stanley και την ING Groep, ενώ η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία πούλησαν φέτος ομόλογα με το επιτόκιο να υποχωρεί σε επίπεδα ρεκόρ, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει κάποιο premium για να προσελκύσει επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα κληθεί ενδεχομένως να πληρώσει επιτόκιο 5,3%-5,4% για τους πενταετείς τίτλους που σχεδιάζει να πουλήσει, μέσω τραπεζών, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό της Ελλάδας που ήταν 2,71%.

«Το κίνητρο της Ελλάδας θα είναι ότι θέλουν να δείξουν πως μπορούν να το κάνουν», δήλωσε ο Allan von Mehren, κορυφαίος αναλυτής της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη, σημειώνοντας ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της χώρας.

Η κίνηση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, δήλωσε ο Rainer Guntermann, υπεύθυνος στρατηγικής για την αγορά σταθερού εισοδήματος στην Commerzbank στην Φραγκφούρτη, προσθέτοντας: «Παρ όλο που (η έκδοση) θα κοστίσει περισσότερο (στην Ελλάδα) από το δάνειο στήριξης, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη επιστροφής στην κανονικότητα».

Facebook Comments