Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild (έκδοση Τρίτης).

Στη συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: «Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαρκή αύξηση των φόρων και την αδυναμία των πολιτών να τους πληρώσουν, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την κατανόησή του, αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό, τονίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή και επισημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να φορολογηθούν περισσότερο οι εύποροι, τομέας στον οποίο, όπως λέει, έχουν σημειωθεί ήδη επιτυχίες.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση, η οποία περιγράφει τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δηλώνει: «Σίγουρα, αν αναφέρεται κανείς στις υποδομές, δεν είμαστε ακόμη στο ίδιο επίπεδο με την Γερμανία, αλλά σημειώνουμε μεγάλα βήματα προόδου. Όλο και περισσότεροι διώκονται για φοροδιαφυγή, άνθρωποι πλούσιοι και με επιρροή οδηγούνται στην φυλακή. Παρεμβαίνουμε δυναμικά».

Εκφράζει ακόμη την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας. «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός των στόχων. Οι εταίροι μας στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Θα εξοφλήσουμε τα χρέη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς «πότε επιτέλους θα πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της», υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πουλήσουμε νησιά» και διευκρινίζει ότι αυτό που γίνεται είναι μαζικές αποκρατικοποιήσεις με ένα καλό σχέδιο. Εύχεται μάλιστα να συμμετάσχει σε αυτό και η Γερμανία, ενώ κληθείς να εξηγήσει για ποιον λόγο η Ελλάδα αρνείται την βοήθεια γερμανών εφοριακών, δηλώνει ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην ιδέα, αντιθέτως, την χαιρετίζει. «Η τρόικα όμως και η Ομάδα Δράσης θα πρέπει να συντονίζουν εκ των προτέρων τις προσπάθειές τους, ώστε να μην δημιουργείται χάος. Καλωσορίζω την τεχνική υποστήριξη από τους εταίρους μας και από την Γερμανία», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως «μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται» και προειδοποιεί πως η επίδραση ντόμινο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. «Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος μπορεί να διασωθεί», τονίζει.

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να αναρωτηθούμε γιατί ψηφίζει έτσι ο κόσμος στον Νότο.

Ερωτηθείς τέλος για την σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του απαντά: «Όποιος γίνεται στην Ελλάδα υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Δεν φοβάμαι αυτή την στιγμή, αλλά είναι αλήθεια ότι τα μέτρα ασφαλείας μου αυξήθηκαν. Δεν τολμώ πλέον να βγω μόνος μου από την πόρτα του σπιτιού μου, δεν είναι πια δυνατόν να κάνω σπορ ή να βγω με φίλους. Για χόμπι όμως δεν έχω έτσι κι αλλιώς χρόνο». Ο τίτλος μάλιστα που επιλέγει η εφημερίδα για τη συνέντευξη είναι «Δεν τολμώ να βγω μόνος στον δρόμο».

Facebook Comments