Οι επενδυτές «ποντάρουν» πραγματικό χρήμα στο θαύμα της αναγεννημένης Ευρώπης
Οι επενδυτές «ποντάρουν» πραγματικό χρήμα στο θαύμα της αναγεννημένης Ευρώπης
Οι επενδυτές «ποντάρουν» πραγματικό χρήμα στο θαύμα της αναγεννημένης Ευρώπης
Οι δείκτες καταναλωτικής, επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημειώνουν διαρκή άνοδο και αυτό επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή δυναμική που υπάρχει στην Ευρωζώνη. Η κρίση οδήγησε στην αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών εταιριών και στην περικοπή των παραγωγικών επενδύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε μια πολύ θετική κατάσταση και η εταιρική τους κερδοφορία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Για να υπάρξει όμως μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία και μια στρατηγική επενδύσεων, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα.
Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία κλήθηκαν να εφαρμόσουν οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ύφεσης στην περιοχή, αλλά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των σκληρών μέτρων και ταυτόχρονη υιοθέτηση περισσότερο αναπτυξιακών μέτρων, σε ένα περιβάλλον πολύ πιο υγιές από το αντίστοιχο του παρελθόντος.
Για την ώρα όμως, η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ, θα πρέπει να δώσουν τη δική τους μάχη για να ανατρέψουν τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης. Η υψηλή ανεργία και η μείωση της κατανάλωσης, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές αποπληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων από την ΕΚΤ, αφού οι κυβερνήσεις δε μπορούν να δώσουν τη λύση.
Οι λάθος εκτιμήσεις της ΕΚΤ και η βαθιά ύφεση της Ευρωζώνης οδήγησαν στην επιδείνωση του προβλήματος του αποπληθωρισμού και πλέον ο Mario Draghi καλείται να δράσει άμεσα. Μέχρι στιγμής, η μείωση των επιτοκίων και η παροχή ρευστότητας με τη μορφή των LTRO δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ δεν έχει περιθώρια για χάσιμο χρόνου και εντός των επομένων μηνών θα προχωρήσει σε αποφασιστικά μέτρα για την αποτροπή μιας χαμένης αποπληθωριστικής δεκαετίας .
Αν η ΕΚΤ προχωρήσει στο επόμενο βήμα, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην εδραίωση του θετικού επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι η κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν επιστρέψει αποφασιστικά στην Ευρώπη και πλέον δεν υπάρχει κάποιος φόβος. Άλλωστε η πανηγυρική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και οι αγορές πιστεύουν ότι το μέλλον είναι περισσότερο ευνοϊκό από ποτέ.
Στο σενάριο ενός ευρωπαϊκού QE, αναμένουμε τα περιφερειακά χρηματιστήρια να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σταθερά και το ευρώ να σημειώνει πτώση. Ένα QE από την ΕΚΤ, αναμένεται να δώσει τη ρευστότητα που λείπει από το σύστημα αυτή τη στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, οι όποιες πιέσεις παρατηρούνται στις περιφερειακές αγορές αυτή την περίοδο, αποτελούν ίσως την τελευταία ελπίδα για καλύτερα αγοραστικά επίπεδα.
Facebook Comments