Αυστρία – ένα μήνα μετά τις εκλογές
Ένα μήνα μετά τις εκλογές η Αυστρία βρίσκεται εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των ακροδεξιών
Ένα μήνα μετά τις εκλογές η Αυστρία βρίσκεται εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των ακροδεξιών
Εδώ και ένα μήνα γράφεται το σενάριο της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών και δεξιών λαϊκιστών. Οι προεκλογικές υποσχέσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους ψηφοφόρους τους ενώ από την άλλη πλευρά χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν σε διαμαρτυρία κατά της δεξιάς στροφής που έχει πάρει η χώρα τους.
Στις κοινές εμφανίσεις τους ο επικεφαλής του κεντροδεξιού ÖVP Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του ακροδεξιού FPÖ προσπαθούν πάντα να δώσουν την εικόνα ενός ενωμένου πολιτικού διδύμου που τίποτα δεν μπορεί να το χωρίσει. Ωστόσο δεν έχουν δώσει ακόμη δείγματα γραφής σε συγκεκριμένα θέματα, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή. 25 ομάδες εργασίας καλούνται να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι θα γίνει πιο σαφές και για τους ίδιους τους πολίτες προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση.
Συμφωνία στο προσφυγικό ζήτημα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπό αυτή την κυβέρνηση η Αυστρία θα είναι πιο αυστηρή σε ζητήματα μετανάστευσης. Το επίμαχο ανώτατο όριο των 35.000 αιτήσεων ασύλου το χρόνο πρόκειται να αντικατασταθεί από πιο αυστηρά μέτρα, με στόχο να δοθεί οριστικό τέλος στην παράτυπη μετανάστευση. Επιπλέον, όσοι δικαιούνται άσυλο δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την αυστριακή υπηκοότητα μετά από έξι χρόνια, όπως προβλέπει η τωρινή νομοθεσία, αλλά μετά από δέκα. Το κοινωνικό επίδομα για μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα θα μειωθεί στα 520€ για τα πρώτα πέντε χρόνια και για οικογένειες δεν θα ξεπερνά τα 1.500€.
Αυτά είναι μερικά από τα σημεία στα οποία οι δύο παρατάξεις δεν θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όσον αφορά τη στάση του ακροδεξιού FPÖ απέναντι στην Ευρώπη. Επί δεκαετίες οι δεξιοί λαϊκιστές έβαλλαν κατά της ΕΕ και τώρα θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να μετριάσουν τους τόνους.
Σοσιαλδημοκράτες στην αντιπολίτευση
Από την άλλη πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) προσπαθούν να οργανωθούν στο νέο τους ρόλο μετά τις εκλογές, δηλαδή αυτόν της αντιπολίτευσης. Στις 27 Ιανουαρίου στη Βιέννη, η σημαντικότερη περιφερειακή οργάνωση του SPÖ αναμένεται να πάρει μια απόφαση σταθμό. Σε μια μείζονος σημασίας ψηφοφορία 1.000 σύνεδροι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν το άνοιγμα προς την άκρα δεξιά του FPÖ ή αν θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους των Πρασίνων. Σ αυτή την ψηφοφορία σίγουρα θα ληφθούν υπόψη και οι τοπικές εκλογές στην Κάτω Αυστρία που θα διεξαχθούν την επόμενη μέρα, στις 28 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένας συνασπισμός SPÖ και FPÖ θα ήταν αρκετά ισχυρός για να παραμερίσει το ÖVP.
Πριν από λίγες ημέρες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Βιέννης διαμαρτυρόμενοι κατά της ακροδεξιάς ιδεολογίας του FPÖ, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους για την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα.
Στόχος των συντηρητικών του Ζεμπάστιαν Κουρτς είναι η νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της πριν από τα Χριστούγεννα.
Facebook Comments