Θα ενδώσει ο Μ. Σουλτς στις πιέσεις για μεγάλο συνασπισμό;
Ο γερμανός Πρόεδρος αναμένεται να προειδοποιήσει για τις συνέπειες νέων εκλογών
Ο γερμανός Πρόεδρος αναμένεται να προειδοποιήσει για τις συνέπειες νέων εκλογών
Μετά τις επαφές του με τους επικεφαλής των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων, των Χριστιανοκοινωνιστών αλλά και άλλων θεσμικών παραγόντων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται σήμερα για συνομιλίες τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του Μάρτιν Σουλτς και να διαπιστώνει πόσο κατηγορηματικό είναι το «όχι» του στο ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ.
Όπως δήλωσε μόλις την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, έτσι και σήμερα ο γερμανός Πρόεδρος αναμένεται να προειδοποιήσει για τις συνέπειες νέων εκλογών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αλλά και πρώην υποψήφιος καγκελάριος, θα συστήσει αναμφίβολα στον πρόεδρο του κόμματος -στον οποίο ανήκει και ο ίδιος- να συνομιλήσει τουλάχιστον με τους Χριστιανοδημοκράτες και να μην αποκλείσει επί της αρχής το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Είναι γνωστό ότι ο Σταϊνμάγερ είναι υπέρ σταθερών κυβερνήσεων και όχι υπέρ πειραμάτων, τύπου κυβερνήσεων μειοψηφίας.
Προαναγγελία υπαναχώρησης;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς τελικώς θα υπαναχωρήσει ενδίδοντας στις εντεινόμενες τα τελευταία 24ωρα πιέσεις που δέχεται κυρίως από στελέχη του κόμματός του. «Ο Σουλτς θα ανοίξει την πόρτα του μεγάλου συνασπισμού», λένε χαρακτηριστικά κομματικοί κύκλοι. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι «το SPD έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για τη χώρα μας». Αρκετοί αναλυτές διαβάζουν στα λεγόμενα αυτά μια προαναγγελία υπαναχώρησης του Σουλτς.
Γεγονός είναι ότι το δέλεαρ είναι αρκετά μεγάλο για το SPD. Όντας πλέον σε πλεονεκτική θέση έναντι της Α. Μέρκελ στην οποία πολλοί χρεώνουν τη σημερινή πολιτική κρίση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις να ζητήσουν και να λάβουν πολλά ανταλλάγματα. Μεταξύ άλλων μια πιο φιλική και επιθετική ευρωπαϊκή πολιτική, την καθιέρωση κατώτατων συντάξεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση. Πέραν του ότι το SPD θα μπορούσε να περάσει ένα μεγάλο μέρος αμιγώς σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας, θα διασφάλιζε πιθανότατα και δυο σημαντικά χαρτοφυλάκια: Εξωτερικών και Οικονομικών.
Κατά της GroKo η βάση
Στον αντίποδα, οι αντίπαλοι του μεγάλου συνασπισμού εντός των σοσιαλδημοκρατών τειχών υπενθυμίζουν ότι κατά την τελευταία τετραετία το SPD κατάφερε να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων που είχαν τη δική τους σφραγίδα, χωρίς όμως να καταφέρει να το εξηγήσει επαρκώς στους ψηφοφόρους και εντέλει να το κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες. Καλύτερο παράδειγμα η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η βάση του κόμματος δεν βλέπει με ιδιαίτερα καλό μάτι τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με την Α. Μέρκελ (GroKo, Große Koalition δηλαδή μεγάλος συνασπισμός) όπως προκύπτει από σχετικές δημοσκοπήσεις.
Facebook Comments