Δίνουν τους λιγνίτες της ΔΕΗ και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ζητούν επιείκεια για τα πολυτεκνικά και τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα, τις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακά, με προσδοκία να έχουν πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα, που ξεκινά νωρίς σήμερα το πρωί, θα είναι καθοριστικός όχι μόνο για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και για το χρόνο ολοκλήρωσης ολόκληρου του προγράμματος. Στην πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς, η οποία θα γίνει σήμερα στις 10, θα καθοριστεί το πρόγραμμα των συζητήσεων για τα 63 ανοιχτά προαπαιτούμενα για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει τεχνική συμφωνία μέχρι το τέλος εβδομάδας.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, δηλαδή αν θα υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας ότι η επιστροφή των θεσμών είναι ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος».

Η πορεία της αξιολόγησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup, κατά την οποία οι εταίροι ενημερώθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα όσα έγιναν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (της αξιολόγησης), στις αρχές Νοεμβρίου. Στη συνάντηση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών συζητήθηκε το έγγραφο που έχει στείλει από την περασμένη εβδομάδα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία αναφέρεται και η πρόοδος στα περίπου 63 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που μένουν ακόμη ανοιχτά Στο κείμενο αυτό αναφέρονται μεταξύ άλλων:

1. Το θέμα της πώλησης λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της επιχείρησης, που θα είναι από τα πρώτα που θα συζητηθούν σήμερα το πρωί με τους θεσμούς, φαίνεται ότι το πακέτο των σταθμών που θα πουληθεί σε ιδιώτες έχει κλείσει. Μετά από σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες στο Αμύνταιο, στη Φλώρινα, μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή καθώς και σύγχρονες οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4. Επίσης, θα δοθούν στους επενδυτές και τα ορυχεία λιγνίτη που τροφοδοτούν με καύσιμο τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα (Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί).

2. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά αύριο 29 του μήνα μετά και την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία. Υπάρχει επίσης εκ των προτέρων δέσμευση για μαζικές πράξεις πρώτα για δάνεια κακοπληρωτών και στη συνέχεια και των υπόλοιπων, ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων. Ωστόσο, οι ακριβείς στόχοι για τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του προγράμματος παραπέμπονται στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα.

3. Στις αποκρατικοποιήσεις αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για κλείσιμο του θέματος του Ελληνικού πριν από το τέλος του χρόνου, αλλά και πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2018, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας.

4. Στο θέμα των κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά των πολυτεκνικών τα θέματα είναι πιο θολά, καθώς η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα της εξοικονόμησης από την ανασκόπηση των δαπανών, προβλέποντας 260 αντί 325 εκατ. ευρώ που προέβλεπε στην αρχή, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει υπολογισμοί για το ποια από τα επιδόματα θα διασωθούν και ποια θα περικοπούν.

5. Στο θέμα της ψήφισης του νόμου για τους αυστηρότερους όρους κήρυξης απεργίας η ελληνική πλευρά θέλει εγγυήσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αμέσως μετά το πρόγραμμα, πριν προχωρήσει την ψήφιση των σχετικών αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η πρόοδος που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες σε δύο σημαντικά ζητήματα (πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου, αφού τα δύο θέματα αποτελούσαν διαρθρωτικά ορόσημα για τους δανειστές. Ωστόσο, όπως σημείωνε χθες πηγή της ευρωζώνης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, να επιβεβαιώσουν οι επικεφαλής των θεσμών στην πράξη την πρόοδο και κατόπιν να μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της επομένης.

Η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το Εurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, όπου θα ληφθούν και οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εταίροι θέλουν να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα, ώστε τη Δευτέρα να την επικυρώσουν οι υπουργοί με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης. Κι αυτό γιατί η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup θα είναι αυτή τη φορά ιδιαίτερα «φορτωμένη» με σημαντικά ζητήματα της ευρωζώνης. Στις 4 Δεκεμβρίου θα εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος του Εurogroup, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Ιανουάριο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση θα πρέπει να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Στην ίδια συνεδρίαση, το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα συζητήσουν οι υπουργοί είναι η προετοιμασία της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών της 15ης Δεκεμβρίου, στην οποία θα βρεθούν στο τραπέζι οι αλλαγές στην ευρωζώνη.

Facebook Comments