Bearish είναι οι προοπτικές που “δίνει” η Goldman Sachs για τις κυριότερες αγορές ομολόγων το 2018, λόγω των εκτιμήσεων για ισχυρή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Συστήνει λοιπόν short θέσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ με στόχο την απόδοση της τάξης του 3%, ενώ δηλώνει neutral στάση στα spreads ευρωζώνης, τα οποία όπως τονίζει θα βρεθούν αντιμέτωπα με αντίθετες δυνάμεις.

Όπως εξηγεί, η βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα υποστηρίζει ένα περιβάλλον σύσφιξης των spreads στην Ευρωζώνη, αλλά η μείωση των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (QE) ως ποσοστό των ακαθάριστων εκδόσεων, λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πώς θα επηρεάσει αυτό τα spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης; Η τράπεζα σημειώνει ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ (LTROs, αρνητικά καταθετικά επιτόκια και QE), έχουν μειώσει τις αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά ομόλογα και στις αγορών ομολόγων με αξιολόγηση “ΑΑΑ” στην περιοχή, κατά 40-60 μ.β συνολικά. Ο αντίκτυπος στις ιταλικές και τις ισπανικές αποδόσεις ήταν μεγαλύτερος ( 50-100 μ.β.) λόγω της εξαφάνισης τους πιστωτικού κινδύνου σε αυτές της χώρες.

Με δεδομένο ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2018, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θετικών επιπτώσεων θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια και καθώς τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της τώρα, θα επανεπενδυθούν όταν λήξουν, ο περιορισμός των θετικών αυτών επιπτώσεων θα είναι σταδιακός.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Facebook Comments