Παζάρι για τον ΦΠΑ στα νησιά και τα επιδόματα
«Φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία το Σάββατο», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ
«Φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία το Σάββατο», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ
Με την προσδοκία για τεχνική συμφωνία αν ξεπεραστεί ο σκόπελος της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων που συζητείται σήμερα ολοκληρώθηκε η χθεσινή σειρά των συναντήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών.
«Φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία το Σάββατο», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ αποχωρώντας από τη συνάντηση που έγινε αργά χθες το βράδυ για τα δημοσιονομικά όπου κατά δήλωση της πηγής όλα πήγαν καλά και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2018 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση (μέσω της ανασκόπησης δαπανών). Από τα χρήματα αυτά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλει να διαθέσει τα 80 εκατ. ευρώ για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει στην τελική συνάντηση που θα γίνει αύριο Σάββατο πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα.
Μάλιστα, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο με βάση το οποίο αν υπάρχει αντίδραση για τους θεσμούς στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τα 32 νησιά να υπάρχει η διευκόλυνση τουλάχιστον για τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση από το προσφυγικό όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο εφικτό, καθώς η οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει αναγνωριστεί και από την Ε.Ε.
Τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ γίνεται προσπάθεια να δοθούν σε άλλες κοινωνικές δράσεις και κυρίως στη χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων και ειδικότερα των πολυτεκνικών. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ήδη πρόταση του υπουργείου Κοινωνικής αλληλεγγύης σύμφωνα με την οποία κάποιοι πολύτεκνοι θα παίρνουν έτσι κι αλλιώς μικρότερα επιδόματα ώστε να αυξηθούν τα επιδόματα για τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά που είναι σήμερα πολύ χαμηλά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λύση που έχει δοθεί προβλέπει τη μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων σε συνδυασμό με μια σταθερή επιδότηση ανά τέκνο ώστε τα επιδόματα να είναι απολύτως αναλογικά.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε αν υπάρχει πρόθεση εκτός από τον ΦΠΑ στα νησιά να αναβληθεί για άλλη μία χρονιά και ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων.
Η ρήτρα για πρόωρο αφορολόγητο
Στα δημοσιονομικά θέματα που συζητήθηκαν χθες δεν υπήρχαν αλλαγές στα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2018. Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι υπήρχε συζήτηση και για τη ρήτρα της πρόωρης εφαρμογής της περικοπής του αφορολογήτου, που είναι προγραμματισμένη για το 2020, από το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων.
Στόχος είναι να ξεκαθαριστεί περισσότερο κάτω από ποιες συνθήκες θα έχει εφαρμογή η συγκεκριμένη ρήτρα. Ειδικότερα, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο να κρίνει τον Μάιο αν η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη ρήτρα, ποιος θα είναι ο στόχος που θα πρέπει να πετύχει για το 2018 και το 2019 ώστε να εξασφαλίσει τη σταδιακή εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου και παράλληλα να έχει περιθώριο να εφαρμόσει και τα αντίμετρα.
Ρύθμιση 120 δόσεων και για ελεύθερος επαγγελματίες
Στη συνάντηση που προηγήθηκε για τα χρηματοοικονομικά και τα κόκκινα δάνεια η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της ρύθμισης μέχρι και σε 120 δόσεις των οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν εξαιρεθεί εξ αρχής από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιφυλάχθηκαν να συναντήσουν σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών ώστε να διαπιστώσουν από μόνοι τους αν μια τέτοια ρύθμιση είναι επιθυμητή και από την πλευρά των πιστωτών.
Και αυτό το θέμα φαίνεται ότι θα έχει την κατάληξή του στην τελική συνάντηση που θα γίνει αύριο Σάββατο.
Τα γενόσημα
Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με τη συζήτηση για τις πολιτικές Υγείας κατά την οποία η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει σε πραγματικό χρόνο τις εκ των υστέρων διορθώσεις σε δαπάνες για φάρμακα και νοσηλευτικές υπηρεσίες (claw back, rebate) και για μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.
Facebook Comments