Στα πρόθυρα συμφωνίας για το Brexit βρίσκονται Λονδίνο και Βρυξέλλες σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η Βρετανία και η ΕΕ βρίσκονται στα πρόθυρα συμφωνίας καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας ενδεχομένως λύσεις για τα δύο σημαντικότερα πολιτικά εμπόδια προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα ζητήματα της Βόρειας Ιρλανδίας και του μελλοντικού ρόλου των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στη Βρετανία αναμένεται να κυρωθούν σε ένα κοινό σχέδιο που θα υπογραφεί σήμερα από τις δύο πλευρές. Το μόνο που θα μπορούσε να χαλάσει τη σημερινή συμφωνία θα ήταν οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής από πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ ή στο Λονδίνο, σχολιάζουν αρμόδιοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, «η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά πιθανή μεταξύ εταίρων που είναι λογικοί». Οι εν λόγω αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι αυτό θα αποδειχθεί από το κατά πόσο η Τερέζα Μέι θα έχει «απόλυτη εντολή» για επίτευξη συμφωνίας. Από την πλευρά τους, Ιρλανδοί υπουργοί επισημαίνουν ότι το Δουβλίνο και το Λονδίνο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τις εγγυήσεις της Βρετανίας προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» μετά το Brexit.

 

Facebook Comments