Συνέντευξη για δουλειά!
Λοιπόν, Αλέξης είπαμε έτσι; Θέλω να σε καλωσορίσω στην ομάδα μας, έχω ήδη πάρει κάποια ενημέρωση για εσένα από τους συναδέλφους
Λοιπόν, Αλέξης είπαμε έτσι; Θέλω να σε καλωσορίσω στην ομάδα μας, έχω ήδη πάρει κάποια ενημέρωση για εσένα από τους συναδέλφους
Καλώς τον, καλημέρα. Κάθισε.
Λοιπόν, Αλέξης είπαμε έτσι; Θέλω να σε καλωσορίσω στην ομάδα μας, έχω ήδη πάρει κάποια ενημέρωση για εσένα από τους συναδέλφους και νομίζω ότι θα πας καλά μαζί μας. Βλέπω να ταιριάζουν οι χημείες μας. Θα ήθελα να σου πω κάποια πράγματα, ξέρεις, αυτά που λέμε αξίες στην τέχνη της ηγεσίας και στο management, εδώ τα έχουμε υιοθετήσει και θέλω να τα ξέρεις κι εσύ. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Ειλικρίνεια: Ξέρεις Αλέξη, από τη φύση της δουλειάς μας ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με πολύ κόσμο. Έχουμε συνεχώς την ευκαιρία να περνάμε μήνυμα, όπως λέμε. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα της δουλειάς μας, αλλά και μεγάλη παγίδα ταυτόχρονα. Εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε στο ψέμα, να χαϊδέψουμε τα αυτιά, να υποσχεθούμε, να ρίξουμε την ευθύνη σε άλλους, να λαϊκίσουμε, να γίνουμε αρεστοί. Όμως αυτό δεν μας πάει μακριά, πολύ γρήγορα έρχεται η ώρα που αποδεικνύονται τα ψέματα και αποκαλύπτονται οι υπερβολές. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, πάντα κρινόμαστε όχι με αυτό που κάνουμε μόνο αλλά με αυτό που κάνουμε σε σχέση με αυτό που υποσχεθήκαμε, οπότε θέλω να το προσέχεις αυτό.
Γνώση: Η δουλειά έχει πολλά και διαφορετικά αντικείμενα και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα καλό επίπεδο γνώσης σε καθένα μας. Και η απόκτηση της γνώσης απαιτεί χρόνο και σοβαρότητα, δεν έρχεται ούτε γρήγορα ούτε μόνη της. Και επειδή όλα δεν μπορούμε να τα μάθουμε, επιλέγουμε στενούς συνεργάτες με βαθιά γνώση στα εξειδικευμένα ζητήματα, που πρέπει να μας συμπληρώνουν. Και τους επιλέγουμε με βάση τις γνώσεις τους, όχι επειδή μας λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Θα δεις πολύ σύντομα ότι στη δουλειά αυτή τα πιο πολλά λάθη γίνονται από ημιμάθεια και από την έπαρση ότι τα ξέρουμε όλα. Λοιπόν δεν τα ξέρουμε όλα, δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Πρέπει όμως να ξέρουμε τα βασικά και στο ξαναλέω ότι για να τα μάθουμε χρειάζεται προσπάθεια, μελέτη, σοβαρότητα.
Φιλοδοξία: Την υποστηρίζουμε και την ενθαρρύνουμε. Χωρίς φιλοδοξία προσωπική ούτε οι ομάδες πάνε μπροστά. Τη θέλουμε όμως μετρημένη, ευγενή. Θέλουμε να πατάμε κάθε βήμα σταθερά, έχω δει πολλούς να πηδάνε βήματα, να θέλουν τα τρέξουν, να βιάζονται ενώ δεν ήταν ακόμα έτοιμοι. Και τους έχω δει να κουράζονται γρήγορα, να μένουν πίσω ακόμα και να εγκαταλείπουν. Ναι, έκαναν δύο – τρείς γρήγορους γύρους στην αρχή, μπορεί και να ξεσήκωσαν την κερκίδα, να πήραν το χειροκρότημα για τη στιγμή. Κάνουμε δουλειά που θέλει αντοχές Μαραθώνιου, μέτρο – μέτρο, χιλιόμετρο – χιλιόμετρο φτάνουμε στο στόχο μας, δεν είδα ποτέ κανένα σ’ αυτή τη δουλειά να τερματίζει και να εισπράττει την αναγνώριση, αν δεν είχε σεβαστεί όλη την απόσταση. Μην σε παρασέρνουν οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα στην αρχή.
Κανόνες: Αυτή τη δουλειά που κάνουμε την έχουν κάνει και άλλοι πολλοί και ξέρεις με τα χρόνια φτιάχτηκαν και οι κανόνες της, πολλοί είναι άγραφοι. Δεν είμαστε κολλημένοι στην τυπολατρεία αλλά πριν αλλάξουμε ένα κανόνα, πρέπει πάντα να αναρωτηθούμε σοβαρά γιατί υπάρχει και τι στοχεύουμε αλλάζοντάς τον. Βεβαίως και κάνουμε αλλαγές, και θεμιτό και ζητούμενο είναι. Υπάρχει όμως μια σοφία που έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια, δοκιμάστηκε και δεν την πετάμε στο δρόμο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι κάτι καινούργιο είναι καλύτερο από κάτι που υπάρχει ήδη. Δεν είναι κανόνας ότι πάντα το καινούργιο είναι καλύτερο από το παλιό, το να θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να εμβαθύνουμε γιατί υπάρχουν, τελικά δείχνει φόβο, ανασφάλεια και ρηχή κρίση. Και αυτά δεν θα σε πάνε μπροστά.
Υπάρχουν και πολλά άλλα, νομίζω όμως ότι καλό είναι να αρχίσουμε με τα βασικά. Βλέποντάς σε, βλέπω πολλά θετικά, αν προσέξεις και σεβαστείς τις αρχές αυτές έχεις καλές πιθανότητες να ας μπροστά, είσαι νέος, κάνεις καλή εντύπωση, είσαι φιλόδοξος, πείθεις. Δούλεψε πάνω στα Κεφάλαια αυτά που έχεις, αξιοποίησέ τα για τα σοβαρά μην τα ξοδεύεις για τα μικρά και τα εφήμερα. Έτσι Αλέξη;
Συνέντευξη για δουλειά!…Από προσωπική συνέντευξη υποψήφιου στελέχους με τον προϊστάμενό του, πριν όχι πολλά χρόνια. Ο υποψήφιος τελικά έμεινε πολύ λίγο χρόνο σ’ αυτή τη δουλειά, έμαθε κάποια μυστικά της και αποφάσισε να κάνει δική του, να είναι ο ίδιος το αφεντικό. Την έστησε γρήγορα, πήγε πολύ καλά στην αρχή, έφτασε με εντυπωσιακή ταχύτητα στην κορυφή. Εκεί όμως κατάλαβε ότι οι βάσεις του δεν ήταν γερές, τον πλάκωσαν προβλήματα που δεν ήξερε τις λύσεις τους, αναγκάστηκε να κάνει τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε, άρχισε να χάνει τους πελάτες του, απογοήτευσε όσους τον βοήθησαν, τον πίστεψαν και τον στήριξαν. Η δύναμη της αδράνειας του επιτρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει αλλά σε μια κατηφόρα που μακραίνει με μεγάλη ταχύτητα την απόστασή του από την κορυφή που την κατέκτησε μεν αλλά δεν τη σεβάστηκε.
Αστός Πολίτης
Facebook Comments