Με καπετάνιο Τσίπρα, δεν μας φταίει ο γιαλός. Στραβά αρμενίζουμε…
Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που έχει μεγάλη ευκολία στο να κάνει το άσπρο μαύρο, δεν δείχνει να ενοχλείται από τέτοιου είδους… λεπτομέρειες
Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που έχει μεγάλη ευκολία στο να κάνει το άσπρο μαύρο, δεν δείχνει να ενοχλείται από τέτοιου είδους… λεπτομέρειες
Η επίτευξη το περασμένο Σάββατο της αρχικής συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης εντός του προσεχούς Ιανουαρίου και της εκταμίευσης μιας μεγάλης δόσης, ύψους ακόμα και 10 δις ευρώ, ακούγεται άκρως εντυπωσιακή ως είδηση. Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα. Ασφαλώς, το προχθεσινό Eurogroup, που επέλεξε το νέο πρόεδρο του, τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένιο, έδωσε το «πράσινο φως» στους εκπροσώπους των δανειστών και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Κάτι όμως που δεν θα είναι εξαιρετικά εύκολο κι ανώδυνο για την ελληνική πλευρά.
Ότι κι αν λέγεται ότι κι αν γράφεται. Οι αλλαγές, που επέρχονται, ιδίως στα «κόκκινα δάνεια» και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην πώληση των λιγνιτικών, κι όχι μόνον, μονάδων της ΔΕΗ, στα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων και στην ουσιαστική αποτροπή κάθε είδους απεργίας, καθώς την απόφαση πρέπει να την λαμβάνει το 51% των εγγεγραμμένων μελών ενός εργατικού σωματείου, είναι πολύ σημαντικές. Αλλά και δύσκολα εφαρμόσιμες.
Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που έχει μεγάλη ευκολία στο να κάνει το άσπρο μαύρο, δεν δείχνει να ενοχλείται από τέτοιου είδους… λεπτομέρειες. Η αντοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην Βουλή, είναι πράγματι εντυπωσιακή κι αξιοθαύμαστη. Το αυτί των 153 δεν ιδρώνει με τίποτα. Είναι ικανοί, προκειμένου να διατηρήσουν την κυβέρνηση στην εξουσία και την καρέκλα τους στη θέση της, να κάνουν οτιδήποτε, να διαστρεβλώσουν τα πάντα, να το ρίξουν ακόμα και στην τρελή για να παρατείνουν τον χρόνο τους στην εξουσία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η άκρως προκλητική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δημ. Μάρδα, ο οποίος έφτασε μέχρι του σημείου να εγκαλέσει και να επικρίνει τη ΝΔ γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν είχε εισαγάγει εκείνη τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και γιατί είχε νομοθετήσει υπέρ της α’ κατοικίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μάρδας κι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχαν ταχθεί υπέρ της «σεισάχθειας», να χαριστούν οι οφειλές από τα «κόκκινα δάνεια», με κεντρικό σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Φυσικά στην κανονική ζωή, και στα «κόκκινα δάνεια» και στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και στην πώληση των λιγνιτικών της μονάδων, που κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε ως «εθνικό έγκλημα», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει τις πρωτοφανείς κωλοτούμπες της με χαρακτηριστική ξεδιαντροπιά. Με τον τρόπο αυτό έχει καταστεί η αγαπημένη κυβέρνηση των δανειστών, αφού είναι προφανές ότι ποτέ μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, που με περισσή ευκολία νομοθετεί η κυβέρνηση της αριστεράς.
Όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, οι δανειστές έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με την Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια τους, ότι η κοινή γνώμη των χωρών τους έχει κουραστεί με το ελληνικό ζήτημα. Και θέλουν να πάψει η Ελλάδα να απασχολεί την καθημερινότητα της, με συνεχή αιτήματα για παραχωρήσεις και δανεισμό. Θέλουν να εξασφαλίσουν την μακροχρόνια εξόφληση των δανείων, που έχουν ήδη δώσει (κι αυτό επιτυγχάνεται με την ασφυκτική επιτροπεία μέχρι το 2060 και το υπερταμείο), και θέλουν να πάψουν με τα δανεικά προς Ελλάδα. «Αν χρειάζονται οι Έλληνες δανεικά, μετά τρία μνημόνια, ας πάνε να τα βρούνε από τις αγορές», έλεγε στο τελευταίο Eurogroup, υπουργός Οικονομικών μικρής χώρας της ευρωζώνης. Κι αυτό μοιραία θα γίνει.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τον Αύγουστο 2018, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια, όπως τα εννοεί ο μέσος πολίτης της πατρίδας μας. Καθώς αυτά έχουν ταυτισθεί με μέτρα λιτότητας και περιοριστικές πολιτικές, που ακόμα κι όταν οι δανειακές συμβάσεις σταματήσουν, αυτά θα συνεχισθούν. Εμποδίζοντας όμως την πρόοδο και την ανάπτυξη σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η υπερβολική, ληστρική κρατική φορολογία σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία και τη διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης, έχουν φέρει την παραγωγική οικονομία σε αδιέξοδο. Όπως πιστοποιούν και τα επίσημα στοιχεία από τον ρυθμό ανάπτυξης, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έφτασε στο τρίτο τρίμηνο του 2017, που είναι και το καλύτερο του χρόνου, λόγω τουρισμού, στο 1,3%, πολύ πιο κάτω από τον αρχικό στόχο του 2,7% αλλά κι ακόμα πιο κάτω από τον αναθεωρημένο στόχο του 1,6%. Είναι προφανές ότι ο γιαλός δεν είναι στραβός. Εμείς, με καπετάνιους τους ανίκανους, ψεύτες κι ιδεοληπτικούς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στραβά αρμενίζουμε.
Facebook Comments